Ta veseli dan kulture – praznovanje kulture v Knjižnici Domžale

Ta veseli dan kulture je praznik kulture, umetnosti, znanja in kreativnosti. Ministrstvo za kulturo je že leta 2000 dalo pobudo, da bi 3. decembra, na obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, vrata brezplačno odprle vse slovenske kulturne ustanove. Skozi leta je ta pobuda prerasla v pravi kulturni praznik, katerega glavni cilj je spodbuditi ljudi k sodelovanju na kulturno-umetniških dogodkih ter poudariti pomen umetnosti in kulture v družbi. V okviru praznovanja se odvijajo številne prireditve, kot so razstave, koncerti, predstave, delavnice in predavanja, ki omogočajo širjenje kulturne zavesti.

Praznovanju kulture se pridružujemo tudi v Knjižnici Domžale, kjer na dan po prazniku, 4. decembra, pripravljamo številne dejavnosti in dogodke.

Med 8. in 19. uro vabljeni k naslednjim dejavnostim:

  • bukvarna

Na bukvarni vam bomo ponudili naše odpisano in podarjeno gradivo.

  • zlate misli

Ob branju se nam pogosto dogaja, da se nas kakšna misel v knjigi še posebej dotakne, ob njej se ustavimo, zamislimo … Tokrat smo knjižničarji za vas izbrali zlate misli, da vas nagovorijo.

  • knjižne uganke

Knjižna uganka je namenjena mlajšim članom naše knjižnice. S knjižnimi ugankami želi knjižnica spodbuditi otroke k branju leposlovnega in strokovnega gradiva, predvsem pa jih navaja na samostojno uporabo knjižničnega gradiva.

  • nagradna anketa

Ob kulturnem prazniku smo pripravili nagradno anketo, s katero bi radi pridobili dragocena mnenja uporabnikov knjižničnih storitev.

  • nagradni miselni orehi

Miselne igre za starejše odrasle so zabavne aktivnosti za spodbujanje uma.

  • nagradni križ kraž

KRIŽ KRAŽ je kviz meseca v TREH različicah: za otroke stare od 3 do 5 let; za otroke stare od 6 do 9 let; za otroke starejše od 10 let.

Leto 2023 je vlada na pobudo Ministrstva za kulturo razglasila za leto pesnika Karla Destovnika Kajuha, zato smo ob veselem dnevu kulture pripravili kviz o njegovem delu in življenju, njegove pesmi in korespondenco s Silvo Ponikvar, ki je izšla v knjigi Ljubimca z Vošnjakove ulice, pa lahko prebirate v sklopu bralne značke za odrasle Okusimo besedo.

4. decembra ob 19. uri vas vabimo na otvoritev fotografske razstave z naslovom Silvo Karo: Od lesenega do zlatega cepina. V krajšem kulturnem programu bosta sodelovala baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik. Pridružil se nam bo tudi Silvo Karo.

Več o zaslužnem alpinistu, ki je leta 2022 v Brianconu v Franciji prejel zlati cepin za življenjsko delo na področju alpinizma in tako postal drugi slovenski alpinist s to prestižno nagrado, lahko izveste na predstavitvi njegove knjige Alpinist, ki bo v Knjižnici Domžale 11. decembra, na mednarodni dan gora, ob 19. uri. S Silvom Karom se bo pogovarjala Mojca Volkar Trobevšek.

5. decembra ob 19. uri bo v Knjižnici Domžale svojo tretjo pesniško zbirko Glas izpod skorje predstavljala Alenka Mihorič. S pesnico se bo pogovarjala Ana Porenta. Vabljeni!

Naše mlade obiskovalce 4. decembra ob 9.30 vabimo na srečanje s pisateljico Gajo Kos. Predstavila nam bo zgodbo slikanice Mišja zabava. Pogovor pripravljamo v sodelovanju z učenci OŠ Venclja Perka in MIŠ založbo. Vabljeni, vstop je prost.

Naslednji dan, 5. decembra, ob 9.30 vabimo vse starše ali stare starše, da v naši družbi preživijo prijetno igralno urico s svojimi otroki oziroma vnuki. Igralne urice, na katerih boste spoznali zanimive in predvsem kakovostne didaktične igrače ter posebne igralne knjige, so namenjene otrokom od 2. leta starosti dalje v spremstvu staršev, skrbnikov ali starih staršev.

Na oddelku za otroke in mladino bo od 4. pa vse do 16. decembra na ogled razstava lutk iz blaga z naslovom Abeceda na polju in v gozdu.

Vabljeni, da se udeležite dogodkov in praznujete Ta veseli dan kulture s Knjižnico Domžale.

Tadeja Rode Teran, Knjižnica Domžale

 

Tagi