Svetovni dan Zemlje in svetovni dan knjige

Povabilo v knjižnico!

Ob svetovnem dnevu Zemlje ter svetovnem dnevu knjige vas vabimo v Knjižnico Domžale.

Bukvarna

Na svetovni dan knjige vas v Knjižnici Domžale vabimo na bukvarno. Na njej vam bomo ponudili naše odpisano in podarjeno gradivo. Vabljeni!

Vesele urice

Za dobro branje in zanimivo ustvarjanje vam ponujamo pisane vrečke presenečenja. V vsaki vrečki so skrite tri knjige po izboru knjižničarjev, za katere smo prepričani, da bodo popestrile otroški vsakdan. Vrečka vsebuje tudi material za ustvarjanje. Tokrat se v vrečki skriva knjižno gradivo in ustvarjalni material na temo Zemlja. Berite in ustvarjajte z nami!

Ustvarjalna delavnica

Danes popoldan /od 15.00 do 19.00/ se nam pridružite na eko ustvarjalni delavnici PISANI TULIPANI /uporaba odpadnih materialov/. Ustvarjalni kotiček na oddelku za otroke in mladino bo navdušil tako otroke kot tudi odrasle. Pomagajte nam ustvariti pravo pomladno vzdušje – pisan vrt tulipanov. Tulipani so precej preprosti za izdelavo in z njimi lahko ustvarimo čudovito pomladno dekoracijo.

Eko baloni

Naši baloni so narejeni iz naravnega lateksa, kar pomeni, da so razgradljivi. Za praznovanje so krasen dodatek, ki pričara čarobno vzdušje. Otroci jih obožujejo, odrasli pa nič manj.

Nagradni križ kraž

KRIŽ KRAŽ je kviz meseca v TREH različicah:

  • za otroke stare od 3 do 5 let
  • za otroke stare od 6 do 9 let
  • za otroke starejše od 10 let

Rešen kviz oddajte v knjižnici in izberite simbolično nagrado.

Nagradna anketa

Izpolnjeno anketo oddajte v knjižnici in izberite simbolično nagrado.

Igroteka

Med 16.00 in 19.00 si lahko izposodite lesene/eko igrače in družabne igre na temo Zemlja in varovanje narave/okolja. Pri eko igračah je poudarek na surovinah in materialih, iz katerih je igrača izdelana. Ekološke igrače naj bi bile izdelane iz materialov in surovin, ki so v naravi nadomestljivi.

Vabljeni k izposoji!

Prijatelji narave – odprtje razstave

Ob 17.00 vas vabimo v Knjižnico Domžale na odprtje razstave likovnih del otrok iz rejniških družin z natečaja na temo »Prijatelji narave«.

org.: Rotary klub Domžale, Knjižnica Domžale

Svetovni dan Zemlje

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo od leta 1970. Namen tega dne je opozoriti javnost na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. V zadnjem času pa je namenjen predvsem podpori in vzpodbujanju  varstva  narave  in  okolja.

Vabimo vas, da sodelujete z nami pri skrbi za naš planet.

Obiščite nas ter si izposodite knjigo na temo varovanja okolja in narave.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine.

Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. S tem datumom je opozoril, da je 23. april dan mnogih literarnih obletnic – na ta dan so se rodili ali umrli številni svetovno znani literarni ustvarjalci: Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, William Wordsworth, Maurice Druon in Vladimir Nabokov.

Osrednjo misel letošnjega praznika knjige črpamo iz neizmernega vrelca življenja in dela pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Poklanjamo se stoletnici njegovega rojstva velikega pesnika, katerega misel posebej odmeva v našem času. Objema nas njegova pesem Ko človek bo človeka prepoznal, verz Nosimo srca v dlaneh je srčna nit letošnjega pomladnega knjižnega praznovanja.

Naj ta misel navdahne, da bomo skupaj ustvarili doživetje, ki ga ne bo moč pozabiti. Spomnimo se, da je poezija mogočnejša od najsodobnejših naprav za ubijanje; močnejša je zavoljo svoje življenjske in stvariteljske sile.

Zakaj ne nosite v dlaneh
svojih src, ljudje?
Zakaj vam niso vpisane v očeh
vaše misli in želje?
Kajti prav v teh dneh,
ko je vsaka slutnja greh,
ko si vsak želi uteh
in skriva vsak po svojih se poteh,
prav v teh, prav v teh usodnih dneh
bi morali nositi vsi srca v dlaneh …

In kadar bi se zavedeli,
kaj naš up velja,
kaj velja naš težki boj,
da ni malo naših,
da nas je nebroj!
Ljudje,
če v vaših bi očeh razbral,
po kakšnih hodite poteh,
in če vsakdo od vseh srca
na dlaneh bi dal,
da človek bi človeka prepoznal,
takrat bi v hipu
stari svet propal …

Karel Destovnik – Kajuh

Knjižnica Domžale

 

Tagi