Povabilo na popótovanje z likovno skupino Društva Lipa Domžale

V ponedeljek, 5. junija 2023, ob 19. uri vabljeni v Galerijo Domžale na odprtje razstave slikarske skupine Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Razstavo so poimenovali “Popótovanja”.

V likovni skupini, na tretji Univerzi Lipa Domžale nas poleg dolgoletnih kreativnih slikarskih vzgibov povezuje toplina in domačnost. Delo v družabnem okolju, v prijaznem kolegialnem vzdušju, nas ohranja mlade, motivirane in radovedne. Pogovor pa, kot v marsikaterem drugem okolju, pogosto vodi v obujanje starih časov in spominov nanje. Tako se je postoma izoblikovala ideja, da bi ustvarjali na temo »Popotovanje«, v vsej svoji prezénci.

Popótovanje [odpótovanje] ali z drugimi besedami vandranje, pohajkovanje, pustolovščina, odisejada, dogodivščina, romanje…, je doživetje, izkustvo, fizično ali duhovno, je bit, utrinek, spomin, je košček mozaika iz našega življenja. Po »potéh spominov in tovarištva« se tkejo vezi, izrisujejo matrice, mreže, zemljevidi. Od samega začetka pa do danes smo ljudje po dolgem in po čez prepotovali naš planet, pa tudi v vesolje s(m)o se podali, zaradi naravnih ali »nadnaravnih« okoliščin so si sledile velike selitve narodov, odkrivanje »Amerike«… Potujemo duhovno in osebnostno, skozi vse, kar na svoji poti skozi evolucijo lastne Duše doživljamo v katerikoli dimenziji.

Témo, na kateri gradimo, t.i. inventuri prehojenih póti, konotirano z Pengovovimi Odpotovanji; iz svojega preteklega življenja skušamo izpostaviti spomin na prav posebno osebno življenjsko izkušnjo popotovanja, takšno, ki nas je zaznamovala, in, ki bi jo radi tisti, ki jo doživijo, delili z vsemi drugimi, ker je nekaj čudovitega, odpira obzorja in boga$ duha, skušamo materializiran v pisani in slikani obliki – v likovni podobi manjšega intimnejšega formata želimo upodobiti fatazmo iz preteklosti, ter jo pospremiti oz. oplemeniti z literarno noto.

V Galeriji Domžale, kjer so nam omogočili, da svoj raziskovalno ustvarjalni duh predstavimo širši javnosti, je razstava zasnovana v dveh »dejanjih«. V prvem delu se, kot vlak ‘z daljave ali pa zgodbice iz Tisoč in ene noči v ravni liniji nizajo diptihi osebnih iz/pri-povedi v serijo popotniških pričevanj.

V drugem delu se posamezni utrinki na temo »mapiranja« in po zgledu aktualne ameriške umetnice Paule Scher – pótom raziskovanja sebi znanih, sosedovih in tistih bolj oddaljenih, še nepoznanih potk in potovanj, dežel in krajev, navad in običajev, z vrtenjem globusa, odpiranjem in raziskovanjem zemljevidnih kart, naše zgodbe o prehojenih poteh – vrstjo, prepletajo … V poliptični instalaciji posameznih kolažev se zlijejo v skupno zgodbo.

Avtorica: Duša Jesih, akad. slikarka, mentorica

RAZSTAVLJAJO: Dragica Šetina, Milena Zanoškar, Angela Dovžan, Irena Osolnik, Nuša Čučnik, Veronika Strašek, Nuša Lojen, Veronika Židanek, Vlasta Janžekovič, Breda Cerar , Marjeta Ložar, Brigitta Leskovar, Joži Tomšič, Antonija Pacek Tonka, Majda Šilar, Miro Novak.

Razstava bo v Galeriji Domžale na ogled od 5. do 12. junija 2023. Vabljeni k ogledu!

 

Tagi