Odprtje razstave Mestne vedute Domžal skozi čas

V letu 2022 je ob sedemdesetletnici nastanka Mestne občine Domžale izšla obsežna monografija OBČINA DOMŽALE 1850-2020, s podnaslovom Značilnosti njenega upravnega razvoja in delovanja, avtorja dr. Miroslava Stiplovška.

»Po izidu knjige je zaradi bogatega fotografskega gradiva, ki je predstavljen v knjigi, nastala pobuda, da bi se iz gradiva lahko izbrale in uredile fotografije in oblikoval koledar občine Domžale za leto 2023. Ker sem monografijo likovno tehnično uredil in opremil ter sodeloval pri pripravi in izboru dokumentarnega in fotografskega gradiva mi je bila dana tudi ta naloga«, nam je ob pripravi razstave zaupal urednik koledarja Roman Kos.

Ker se dokumenti in fotografije v knjigi v glavnem vsebinsko nanašajo na širše območje, to je območje celotne nekdanje in sedanje občine, malo manj pa na samo mesto Domžale, se je urednik odločil, da poizkusi poiskati in izbrati za koledar samo motive, mestne vedute iz Domžal kot nekdanjega in sedanjega upravno industrijskega družbenega središča. Poizkusil je najti motive, ki so se časovno vsaj približno ujemale z letnico 1952, nekatere so starejše, druge malo novejše in predvsem takšne, ki morda še niso bile objavljene. Ker gre za letni koledar, ga je avtor uredil tako, da so motivi čim bolj urejeni po letnih časih. Za vsak mesec je izbral nosilni motiv, mestno veduto, ki ji je dodal še dva motiva, z bolj ali manj ustrezno lokacijo. Nosilni motiv zavzema polovico zgornje površine koledarja, spodaj pa je dodan še kratek opis lokacije in okvirno časovnico, kdaj je ta posnetek nastal. Ker je koledar tudi medij z dekorativno komponento, so vse nosilne fotografije, ki so v originalu črno bele, v tem primeru ravno zaradi tega kolorirane.

Tako je nastal 12-listni koledar občine Domžale za leto 2023 s 36 mestnimi vedutami, ki prikazujejo Domžale skozi čas. 24 fotografij je manjših črno belih in 12 večjih koloriranih.

Vljudno vabljeni na odprtje razstave, ki bo 3. aprila 2023, ob 19. uri, v Knjižnici Domžale. Na ogled pa bo vse do petka, 21. aprila 2023.

Občina Domžale in avtor razstave Roman Kos

 

Tagi