Obeležitev svetovnega dneva čebel v Knjižnici Domžale

20. maj - svetovni dan čebel

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice OZN 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in 20. maj razglasile za svetovni dan čebel.

Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biotske raznovrstnosti.

Knjižnice s svojimi programi pomembno prispevamo tudi k izboljšanju ekološke ozaveščenosti

Na voljo imamo veliko gradiva, ki spodbuja k spoznavanju različnih vidikov zdravega načina življenja in pomenu ohranjanja narave. Tudi naša knjižnica želi krepiti ljubezen do okolja, branja in  vseživljenjskega učenja.

V ta namen smo postavili posebno knjižno zbirko s področja ekologije za otroke in odrasle ZELENI KOTIČEK. Prepoznate ga po lesenem drevesu, ki objema steber knjižnice na mladinskem oddelku. Ob njem najdete knjige s področja ekologije, samooskrbe, varovanja okolja in skrbi za naravo.

V Knjižnici Domžale uvajamo tudi KNJIŽNICO SEMEN, ki je namenjena uporabnikom knjižnice in ljubiteljskim pridelovalcem zelenjave. Vabimo vas na dneve zbiranja domačih semen, ki bodo potekali v Krajevni knjižnici Ihan v času odprtosti knjižnice. Zelo bomo veseli vsakega daru. Paziti je treba le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini, saj jih boste morali vnesti v poseben obrazec. Ob prihodu v knjižnico vas bodo čakale naše vrečke za shranjevanje semen ter navodila za postopek vnosa semen v bazo.

V počastitev svetovnega dneva čebel smo v Knjižnici Domžale pripravili pestro paleto dejavnosti.

  Vesele urice
Za dobro branje in zanimivo ustvarjanje vam ponujamo pisane vrečke presenečenja. V vsaki vrečki so skrite tri knjige po izboru knjižničarjev, za katere smo prepričani, da bodo popestrile otroški vsakdan. Vrečka vsebuje tudi material za ustvarjanje. Tokrat se v vrečki skriva knjižno gradivo in ustvarjalni material na temo čebel. Berite in ustvarjajte z nami!

  Nagradni kviz
Ob svetovnem dnevu čebel smo pripravili tudi nagradni kviz na temo na temo čebel, čebelarstva in medovitih rastlin. Rešite kviz, uganite geslo ter izberite nagrado.

  Čebelica
V petek, 19 maja 2023, se nam pridružite na oddelku za otroke in mladino na eko ustvarjalni delavnici. Pričakujemo vas med 16.00 in 18.00. Iz odpadnega materiala bomo izdelali prikupne čebelice. Vabljeni! Vstop prost!

  Za zdrave in cvetoče vrtnice na domačem vrtu
Ob tej priložnosti vas vabimo na predavanje z naslovom Za zdrave in cvetoče vrtnice na domačem vrtu, ki bo v ponedeljek, 22. maja 2023, ob 19.00, v dvorani Knjižnice Domžale. Predaval bo strokovnjak za okrasne rastline Matjaž Mastnak.

  Miselni orehi

Vabljeni v našo družbo! Praznujte z nami svetovni dan čebel! 

Knjižnica Domžale

 

Tagi