Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika

Pogled v nastajanje Plečnikovih del skozi objektiv fotografa Petra Nagliča

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave, ki bo v ponedeljek, 14. novembra 2022, ob 19.00 v prostorih Knjižnice Domžale. Razstavo je pripravilo Društvo Peter Naglič, program bo vodila umetnostna zgodovinarka, mag. Bernarda Stenovec, glasbene točke pa bodo oblikovali dijaki Škofijske klasične gimnazije. Razstava bo na ogled do 3. decembra.

Letošnje leto je posvečeno častitljivi obletnici rojstva našega velikega arhitekta, Jožeta Plečnika (1872 – 1957). Svojo ustvarjalnost je gradil na prizadevanju, da bi z lastnim umetniškim izrazom dal slovenski arhitekturi izrazito prepoznavnost.

Zlata doba Plečnikove arhitekture je čas med obema vojnama, ko je Plečnik pustil močan pečat na arhitekturni in urbanistični podobi Ljubljane.

To je čas, ko se je Ljubljana oblikovala v prestolnico in se pospešeno prenavljala pod budnim očesom mojstra Plečnika. Nastala je Plečnikova Ljubljana, ki je fenomen urbane krajine 20. stoletja, sedaj tudi vpisane na Unesco Seznam svetovne dediščine.

Da pa imamo možnost vpogleda v nastajanje Plečnikovih del, pa je poskrbel fotograf Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku. Zanimalo ga je vse, kar je dišalo po tehniki, predvsem pa je bila njegov največji hobi in strast fotografija, ki ji je nedvomno posvetil največ svojega prostega časa.

Naglič je navdušeno obiskoval Plečnikova gradbišča, ter njegove arhitekturne dosežke vestno beležil na fotografski film že med samim nastajanjem. Največjo vrednost imajo njegove fotografije prav v dokumentarnosti, saj je naredil številne posnetke že med gradnjo.

Nagličeva fotografska zapuščina pa je za stroko dragocena tudi zato, ker je zgledno dokumentirana in urejena ter opremljena s podatki o kraju, času in vsebini.

Vljudno vabljeni!

Knjižnica Domžale

Tagi