Napovednik: 23. Gostičevi dnevi

Kmalu bodo na sporedu 23. Gostičevi dnevi – slovesnosti, ki ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča. Letos bodo po treh letih prireditve ponovno v celoti potekale v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom. Tri prireditve se bodo odvile v mesecu marcu, jeseni pa bo na sporedu slavnostni koncert v spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću, ki je bil pobudnik Gostičevih dnevov.

Prireditve v okviru Gostičevih dnevov, ki potekajo v organizaciji Kulturnega društva Jože Gostič Homec, Društva prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opera HNK Zagreb ter pod pokroviteljstvom Občine Domžale, so nastale na pobudo pokojnega prof. Vladimirja Kranjčevića, nekdanjega ravnatelja Opere HNK Zagreb. Močan poudarek in visoko kvaliteto so dosegle že ob svojem začetku leta 2000, ob počastitvi 100. obletnice Gostičevega rojstva. Spomin na umetnika je zaživel na raznovrstnih prireditvah in koncertih v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo je bil odkrit doprsni kip, izdana je bila dvojna zgoščenka s posnetki Gostičevih nastopov, vrhunec pa predstavlja izčrpna, vsebinsko zaokrožena monografija.

Na koncertih, ki spremljajo Gostičeve dneve, so doslej sodelovali vrhunski slovenski in hrvaški umetniki vseh generacij, od dragocenega, z nostalgijo obarvanega nastopa nekdanjega Gostičevega odrskega kolega Tomislava Neralića, prek zrelih kreacij umetnikov, ki so si dandanes utrdili ugled doma in v tujini, do tistih, ki so šele začeli okušati čar opernega gledališča.

W. A. Mozart: ČAROBNA PIŠČAL (4. 3. 2023, ob 18. uri v Operi HNK v Zagrebu)

Gostičevi dnevi se bodo začeli v soboto, 4. marca 2023, ob 18. uri v Operi HNK v Zagrebu, saj bo na sporedu Čarobna piščal (W.A. Mozart), ki jo bodo uprizorili solisti, zbor in orkester HNK Zagreb.

Informacije: blagajna@opera.si; 01 24 15 959.

Za ogled opere v Zagrebu je organiziran avtobusni prevoz. Trenutno je še 10 prostih mest. V kolikor si želite ogledati opero, se čim prej prijavite na e-naslov gosticevi.dnevi@gmail.com ali na tel. številko 051 319 675.

Spominska sveta maša (5. 3. 2023, ob 11. uri v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu)

V okviru Gostičevih dnevov v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu vedno poteka spominska sveta maša. Slovesnost v tej cerkvi je poleg kulturnega doživetja tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto pa se jim pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere in Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba ter nekateri drugi gostje.

Spominsko sveta maša, ki jo bo daroval upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan, bo potekala v nedeljo, 5. marca 2023, ob 11.uri. Na spominski sveti maši bo s programom “Tilen Slakan: Maša št.1 za mešani zbor, sopranski saksofon in orgle” sodeloval Domžalski komorni zbor, ki ga vodi zborovodja Gregor Klančič, sodelovala pa bosta še Andrej Omejc (saksofon) in Rok Rakar (orgle).

Ch. Gounod: FAUST (11. 3. 2023, ob 19.30 uri v SNG Opera in balet Ljubljana)

V soboto, 11. 3. 2023, ob 19.30 uri bo v SNG Operi in balet Ljubljana na sporedu opera Faust (Ch. Gounod), ki jo bodo uprizorili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Informacije: blagajna@opera.si; 01 24 15 959.

Nakup vstopnic: opera.mojekarte.si.

Slavnostni koncert v spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću (Jeseni 2023 v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu)

Jeseni 2023 bo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu potekal slavnostni koncert v spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću, pobudniku Gostičevih dnevov. Na slavnostnem koncertu bodo sodelovali solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana. Točen datum slavnostnega koncerta bo znan naknadno.

Več informacij o Jožetu Gostiču in Gostičevih dnevih si lahko preberete na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca, KD Jože Gostič Homec

Tagi