Moravče bodo gostile evropsko prvenstvo v ročni košnji

Od petka, 28. julija, do nedelje, 30. julija 2023, bodo Moravče gostile evropsko prvenstvo v ročni košnji. Poleg tekmovalnega dela, na katerem sodelujejo najmočnejše reprezentance iz evropskih držav in Slovenije, bo evropsko prvenstvo ponudilo bogat spremljevalni in zabavni program, v katerem sodelujejo ansambel Saša Avsenika, Jureta Zajca, Veseli svatje in Big Foot Mama.

Vsem tekmovalcem bosta dobrodošlico izrekla župan Občine Moravče dr. Milan Balažic in evropska poslanka Ljudmila Novak. Evropsko prvenstvo bo potekalo v Moravški dolini, v enem od najlepših kotičkov slovenskega predalpskega sveta. V dolini enajstih gradov in prek trideset mlinov. V dolini, kjer se ubrano povezujejo kulturno-zgodovinski spomeniki in naravne lepote. V dolini Jurija Vege, Friderika Barage, Franca Pirca, Frana Detele, Josipa Mala, Daneta Zajca in mnogih drugih. V dolini športnih šampionov, skakalcev Primoža Peterke in Lovra Kosa.

Čeprav dandanes sodobna tehnologija prodira tudi na podeželje, tudi v kmetijstvo, je človek kljub sodobnemu načinu življenja še naprej povezan z naravo in od nje odvisen. Zato jo moramo varovati za nas in za naše zanamce. Tradicijo, ki je omogočila preživetja tolikim rodovom, velja globoko spoštovati. V to nedvomno spada tudi ročna košnja trave.

“Številčna mednarodna udeležba na tekmovanju je brez dvoma dokaz, da tradicija in običaji posameznih dežel niso izumrli. Ne pri nas na Moravškem in Sloveniji ne po Evropi. Trije poletni dnevi bodo več kot prijetna priložnost za druženje ob napetem tekmovanju, v moravški kulinariki, pesmi in plesu. Vabimo vas v najbolj jugovzhodni del Gorenjske, v Moravško dolino pod Limbarsko goro,” so pred prihajajočim evropskim prvenstvom v ročni košnji povedali na Občini Moravče.

Miha Ulčar; Foto: Občina Moravče

 

Tagi