Mednarodni festival EXIT – koncert na 5 kilometrov

V Novem Sadu se bo letos znova odvil mednarodni festival EXIT. Festival velja za izjemno popularen večdnevni dogodek, ki bo tokrat potekal med 7. in 10. julijem. Letošnji slogan je »Together. Always!« oziroma »Skupaj. Vedno!«

Domžalčani potrebujemo do Novega Sada nekaj več kot pet ur, prevoziti pa je potrebno dobrih 520 oziroma 1040 kilometrov v obe smeri. Za letos nam organizatorji EXIT-a ponujajo enormnih 220 izvajalcev, kar pomeni da imamo koncert posameznega izvajalca na – reci, piši – slabih 5 kilometrov. Osnovne cene vstopnic za 4-dnevno dogajanje se gibljejo okrog 60 evrov.

Na lanski festival je slovenska glasbena industrija lansirala Laibache.

Za letošnje najbolj popularne glasbenike, ki jih bodo udeleženci EXIT-a lahko spremljali na odrskih deskah, veljajo Iggy Azalea, Calvin Harris in James Arthur.

Na svoj račun bodo prišli tudi Slovenci, ki se bodo odpravili v Novi Sad, saj bo nastopilo več naših izvajalcev; med njimi tudi trenutno izjemno priljubljena skupina Joker Out z Bojanom Cvjetićaninom na čelu. Slišati bo možno tudi Slovenko črnogorskih korenin Senido Hajdarpašić, najbolj znano po svojem singlu Mišići iz leta 2019, ki na kanalu Youtube dosega več kot 77 milijonov ogledov.

Bo pa EXIT gotovo privabil tudi marsikaterega evrovizijskega privrženca, saj bo v sklopu festivalskega dogajanja nastopila tudi Konstrakta, ki je letos zelo uspešno zastopala barve Srbije na Izboru za pesem Evrovizije v naši zahodni sosedi Italiji. Umetnica je po nastopu v predizboru veljala celo za eno izmed favoritk, k čemur je gotovo prispeval njen nadvse abstraktni in unikatni nastop. Tu pa se evrovizijsko obarvano dogajanje šele začne – poleg srbske predstavnice bodo gosti lahko uživali tudi v nastopu ukrajinskih zmagovalcev. Nastopila bo namreč skupina Kaluš Orkestra, ki je svoji državi na letošnjem izboru priborila tretjo zmago.

Po tem, ko je bil festival leta 2020 sprva odpovedan, pa nato v jeseni izveden v virtualni obliki, je lani zabeležil več kot 180 tisoč obiskovalcev. EXIT se izvaja od leta 2000; sprva je bil zastavljen kot študentsko prodemokratično gibanje. Festival je sicer dvakratni prejemnik nagrade za najboljši velik festival, ki ga podeljuje evropska festivalska zveza Yourope.

Gotovo je eno izmed odmevnejših imen lanskoletne inačice festivala Nemec Robin Schulz.

Avtor: Rok Učakar Grašič; Foto: Flickr.com

Tagi