Izšla je nova številka Slamnika – september 2024

Izšla je septembrska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove septembrske številke v letu 2024.

Drage bralke, dragi bralci,

septembrski Slamnik je športno obarvan. Na naslovnici si lahko preberete, zakaj se Domžale upravičeno imenujejo tudi mesto športa. Med drugim se lahko pohvalimo z olimpijci, tremi prvoligaškimi klubi, številnimi športniki, ki posegajo po državnih in mednarodnih stopničkah, predvsem pa smo lahko veseli zares veliko možnosti za rekreativni šport. V športnem duhu smo k pogovoru povabili tudi uspešnega domžalskega košarkarja Urbana Klavžarja, ki je po šestih letih, ko je zapustil domače Domžale in kot najstnik odšel v madridski Real, nato zaigral tako v španskem prvenstvu kot Evroligi, slovenske ljubitelje košarke znova opozoril nase konec julija, ko je kot kapetan reprezentance do 20 let Slovenijo na evropskem prvenstvu popeljal do srebra. In čeprav se njegova zgodba bere kot pravljica, ki jo sanjajo številni mladi športniki, v sebi skriva tudi mnogo težkih trenutkov, ko je bilo treba predvsem zdržati na izbrani poti.

V Velikem intervjuju je naš gost Matjaž Mastnak, novi direktor Arboretuma Volčji Potok. V pogovoru z njim spoznamo, da je zelo aktiven na številnih področjih, saj se po izobrazbi sicer univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva ukvarja tudi s predavateljskim in izobraževalnim delom, pisanjem knjig, scenarijev in strokovnih člankov, gojenjem vrtnic, delom v slovenskem ter svetovnem združenju gojiteljev vrtnic, občasno celo s prevajanjem pesmi …

Temo meseca smo posvetili Evropskemu tednu mobilnosti, ki je evropska promocijska kampanja v podporo
trajnostni mobilnosti in spremembi potovalnih navad. Na poseben način, z zaprtjem dela Ljubljanske ulice v središču Domžal, je bila predstavljena glavna tema letošnjega tedna mobilnosti: udoben javni prostor – za vse. K temu bodo zagotovo pripomogle tudi izboljšave na področju javnega potniškega prometa, saj bodo Domžale in Ljubljana s 1. oktobrom povezane z avtobusi Ljubljanskega mestnega potniškega prometa.

Z novim šolskim letom se na novo začenjajo tudi različni projekti Obrtne zbornice Domžale. Spoznajte jih v pogovoru z vodjo projekta Štartaj Domžale Mellanie Grudniik.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

Tagi