Izšla je nova številka Slamnika – september 2023

Izšla je septembrska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove septembrske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove septembrske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

ko za dežjem posije sonce … se glasi naslov tokratne Teme meseca. Mišljeno je tako dobesedno kot simbolično. Pretresljive zgodbe letošnjega poletja so v ljudeh prebudile tudi marsikaj dobrega. Pokazale so nam tisto svetlo plat človeštva, tisto moč, ki jo imamo, ko stopimo skupaj in združeni pokažemo, da nam je mar. Mar za someščana, mar za sočloveka, za soseda, za vse tiste, ki v tej zgodbi, ki jo je pisala narava, niso imeli takšne sreče kot mi. Ali pa smo tudi sami bili deležni empatije in pomoči drugih in smo spoznali, da tu, v našem kraju, v svoji bolečini, nismo sami. Da solidarnost v Domžalah ne pozna meja.

Da s skupnimi močmi lahko marsikaj premaknemo na bolje, se zavedajo tudi organizatorji koncertov in glasbeniki, saj v zadnjem obdobju širom po Sloveniji potekajo številni dobrodelni koncerti v pomoč prizadetim prebivalcem v poplavah. V občini Domžale se je v zadnjem mesecu v ta namen zgodilo kar nekaj zelo dobro obiskanih dobrodelnih glasbenih dogodkov. In njim smo posvetili septembrsko Temo meseca in naslovnico Slamnika.

V Velikem intervjuju vam predstavljamo uspešno zgodbo mladega zagonskega podjetja, ki premika meje v prehranskem svetu in pod blagovno znamko Juicy Marbles razvija ter trži rastlinske zrezke. Naš sogovornik je Domžalčan Tilen Travnik, direktor podjetja Bevo, ki pravi, da namesto, da bi kupcem ‘solili pamet’ in jih bombardirali z ‘veganskimi’ in okoljskimi sporočili, vlagajo napor v prehransko, predvsem pa kulinarično in družbeno izkušnjo svojih izdelkov.

V poletnih mesecih smo za vas malo za hec malo zares pripravili prispevek o umetni inteligenci in njeni poučenosti o Domžalah. Ker žal letošnje poletje ni bilo brezskrbno, smo Slamnik namenili drugačnim temam, zato prispevek objavljamo v tej številki.

K pogovoru smo povabili tudi Marijo Rupert, Domžalčanko, ki je oživila klekljarsko življenje v naši občini, ter trenutno eno najboljših slovenskih odbojkaric Evo Pogačar, s katero smo se pogovarjali ob njenem prihodu s pravkar končanega evropskega prvenstva.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi