Izšla je nova številka Slamnika – oktober 2020

Izšel je oktobrski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove oktobrske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove oktobrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

z vso silo nas je zajel drugi val epidemije, ki je prinesel tudi izredno veliko število potrjenih okužb v občini Domžale. Zaradi naraščanja števila obolelih oseb s covidom-19 ter posledično tudi obolelih oseb s težjo klinično sliko se vlada odloča za vedno nove ukrepe za zajezitev te bolezni, kar pomeni, da že postopoma ugaša javno življenje na vseh področjih. Prav tako se je že pred jesenskimi počitnicami za del učencev in dijakov začelo šolanje od doma, ki naj bi se po počitnicah nadaljevalo za vse šolarje. Spomladansko šolanje na daljavo je pokazalo kar nekaj šibkih točk, zato nas je zanimalo, ali so tokrat šole bolje pripravljene. O tem smo se v Temi meseca pogovarjali z ravnateljico Osnovne šole Venclja Perka Petro Korošec, ki meni, da so zdaj bolje pripravljeni na šolanje na daljavo kot spomladi, ko smo v to situacijo vstopili čez noč, a kljub temu poudarja, da izkušnja iz spomladanskega šolanja na daljavo ni tako zelo pozitivna, kot se je sprva dalo razumeti iz medijev, ter da znanje, pridobljeno na daljavo, nikakor ni primerljivo z znanjem, pridobljenim v šoli.

V Velikem intervjuju je tokrat naš sogovornik Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, ki nam je iz prve roke predstavil nekaj aktualnih nacionalnih infrastrukturnih projektov ter nekaj najpomembnejših državnih infrastrukturnih projektov v občini Domžale, kot so železniška postaja Domžale in kamniško-domžalska železniška proga, ki bo s posodobitvijo na določenih odsekih dvotirna, ter reševanje aktualnega problema javnega potniškega prometa …

Ker je oktober mesec varčevanja, smo k pogovoru povabili Ano Zakšek, namestnico direktorice Centra za socialno delo Domžale, in Ano Vezovišek, specialistko za financiranje in osebni proračun, ter preverili, kako zelo se je (finančna) kriza v aktualnih kriznih razmerah poglobila pri družinah in posameznikih v Domžalah, kakšne oblike pomoči so na voljo v okviru Centra za socialno delo ter nazadnje izvedeli tudi, kaj je najboljša preventiva, da se ne bi še kdaj znašli v osebni finančni krizi in kako se pred tem zaščititi.

Na kulturnih straneh vam predstavljamo glasbenika Ajdo Stina Turek in Blaža Sobočana, rezbarja Marijana Vodnika in ljubiteljsko slikarko Bredo Cerar. Glas mladih tokrat pripada fotografinji Karin Božič Zupančič, saj njena dela lahko opazite tudi v našem časopisu. Na športnih straneh pa si ob 100-letnici NK Domžale lahko preberete zgodbo, ki je z vzponi in padci rasla in na koncu postala več kot to – rumena družina.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi