Izšla je nova številka Slamnika – marec 2024

Izšla je marčevska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove marčevske številke v letu 2024.

Drage bralke,dragi bralci,

januarja je Občina Domžale povabila občane in občanke k oddaji projektnih predlogov za participativni proračun za leti 2024 in 2025. V tokratnem Slamniku vam predstavljamo vaš odziv ter predloge in vas vabimo h glasovanju za projektne predloge participativnega proračuna – za prihodnost občine Domžale in mesto srčnih ljudi.

Žal je nasilje, tudi med mladostniki in otroki, aktualna tema današnjega časa. Šola in vrstniki so lahko poleg okolja, ki je spodbudno, vključujoče, navdušujoče, tudi okolje, v katerem je posameznik izpostavljen izrazito negativnim dejanjem ali celo več let trajajočemu nasilju. V Slamniku smo raziskali, kako se z medvrstniškim nasiljem soočajo domžalske osnovne šole.

V Velikem intervjuju smo k besedi povabili Petjo Orehek – Jerman, članico Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale ter bivšo predsednico društva. Njena ljubezen do narodnih noš veje iz vsakega njenega stavka. V pogovoru za Slamnik nam je razkrila marsikatero zanimivost s področja oblačilne dediščine.

Naj vas spomnimo, da se je z marcem začel že štirinajsti mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki poteka v organizaciji založbe Miš in osmih knjižnic soorganizatork, tokrat z naslovom Knjiga – moja izbira!. Festival bo tudi letos potekal od marca do maja. Vabljeni k raziskovanju svojih bralnih navad.

Obiskali smo tudi domžalsko tržnico in podrobneje spoznali družino Bogataj, ki na njej ponuja mlečne izdelke iz senenega mleka, vse od jogurta, kislega mleka, masla, smetane, pinjenca, skute, albuminske skute in namazov do mehkih, poltrdih in trdih sirov. Za vse tiste, ki podpirate lokalno proizvodnjo in želite vedeti, od kot prihaja hrana, ki se znajde na vaši mizi.

Pred nami je april, mesec, ko Domžale praznujejo svoj rojstni dan. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov. Vabljeni, da praznujemo skupaj.

Želim vam lepe velikonočne praznike.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi