Izšla je nova številka Slamnika – maj 2024

Izšla je majska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove majske številke v letu 2024.

Drage bralke, dragi bralci,

v naši občini med več kot 37.000 prebivalci živi skoraj 3000 mladih v starosti od 15 do 29 let. Obdobje ob koncu šolskega leta je za marsikoga od njih še posebej zahtevno. In prav je, da se tudi v tem času lahko sprostijo. Tudi temu je bil namenjen Dan za mlade, ki je v letošnjem letu navdušil s kombinacijo športa in glasbe. 24. maj je bil v naši občini namreč v znamenju #mladiZAmlade, saj so se v parku Martina Krpana zbrali mladi od blizu in daleč ter uživali v zabavnih aktivnostih, dobri glasbi in dobri hrani.

V Velikem intervjuju je naš gost letošnji prejemnik zlate plakete Občine Domžale Jože Pavli, predsednik Godbe Domžale. Čeprav ima v teh dneh, ko najstarejše domžalsko kulturno društvo praznuje 140-letnico ustanovitve, veliko dela s pripravo dogodkov, je našel čas tudi za pogovor za naš časopis.

V Temi meseca vam predstavljamo reorganizacijo Zdravstvenega doma Domžale, ki je v zadnjih 15 letih doživel kar nekaj sprememb, k čemur so bili primorani pristopiti tako zaradi zahtev sodobnega časa in spreminjanja življenjskega sloga prebivalstva kot tudi zaradi povečevanja in spreminjanja strukture prebivalcev občin Domžale, Mengeš, Lukovica, Moravče in Trzin, ki jih Zdravstveni dom Domžale pokriva. Med drugimi novostmi je zlasti pomembna vzpostavitev centralnega naročilnega centra, s katerim, so prepričani v Zdravstvenem domu, so dosegli dva cilja: večjo dostopnost za paciente na eni strani in razbremenitve preobremenjenih timov v ambulantah družinske medicine na drugi strani. Sicer pa to ni edina novost, ki jo uvajajo v domžalskem zdravstvenem domu. Pridobili so tudi status Satelitskega urgentnega centra, s katerim naj bi zagotovili večji nabor nujnih storitev za paciente tudi izven bolnišničnih urgentnih centrov.

V nadaljevanju teme meseca smo se pogovarjali z Janezom Svoljšakom, upokojenim zdravnikom in nekdanjim direktorjem Zdravstvenega doma Domžale, ki je dodobra zaznamoval domžalsko zdravstvo in je tudi v teh dneh, ko se veliko pogovarjamo o položaju zdravnikov in javnega zdravstva, zanimiv sogovornik. Je aktivni upokojenec in se še vedno ukvarja z nekaterimi pogostimi problemi, povezanimi z zdravjem, ki se jih loteva na zelo inovativen način.

Z Alenko Blazinšek Domenis iz Zavoda Nefiks, ki v osrednji Sloveniji v okviru projekta Stičišče Središče nudi administrativno, pravno in drugo podporo nevladnim organizacijam, smo se pogovarjali o pomenu instituta participativnega proračuna na splošno, o njenih izkušnjah z uvedbo participativnih proračunov v Sloveniji ter seveda v občini Domžale.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi