Izšla je nova številka Slamnika – junij 2024

Izšla je junijska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove junijske številke v letu 2024.

Drage bralke, dragi bralci,

letošnji slamnikarski Pozdrav iz Domžal je združil kar dva jubileja – 10. slamnikarski sejem in sočasno obeležitev 140-letnice delovanja domžalske godbe. Dve čudoviti tradiciji, prepleteni v skupno zgodbo. Vse skupaj je začinil še legendarni Vlado Kreslin, ki si je v ta namen na glavo prvikrat poveznil domžalski slamnik. Tudi tokrat lahko zaključimo, da se v Domžalah res znamo zabavati, predvsem pa združevati zgodovino, kulturo, celo šport in seveda rokodelstvo.

V Velikem intervjuju je naš gost Jožef Roškar, predsednik Kulturnega društva Partizanski pevski zbor. Zbor je aprila praznoval 80 let delovanja in ob tej priložnosti 5. junija izvedel izjemno uspešen in dobro obiskan koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Na pobudo zbora pa je petje partizanske pesmi vpisano tudi v Register nesnovne kulturne dediščine.

Junijski Obraz Domžal je psihoterapevt Miha Novak, s katerim smo se pogovarjali o odnosu družbe do uporabe digitalizacije ter njenem tudi nevarnem in negativnem vplivu na vzgojo ter o namenu podporno-terapevtske skupine za fante, v katero se bo letos jeseni prvič možno vključiti tudi v Domžalah.

Na straneh, namenjenim ohranjanju in skrbi za okolje, vam predstavljamo poročilo o delovanju Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik v letu 2023, ki je v preteklem letu čistila komunalno odpadno vodo za kar 82.579 prebivalcev, to je 88,9-odstotna priključenost vseh prijavljenih prebivalcev ter vseh priključenih industrijskih obratov. V letu 2023 je CČN zaradi izrednega deževnega obdobja prečistila tudi rekordno količino – kar 8,4 milijona m³ odpadne vode. CČN Domžale – Kamnik postavljajo kot primer dobre prakse v ravnanju z odpadnimi vodami, kar je ključnega pomena za nadaljnjo gospodarsko rast, okoljsko trajnost in kakovost življenja v regiji.

Poletni dnevi pa prinašajo tudi že 24. kulturni poletni festival Studenec 2024, na katerem vas bo letos lahko navdušila nova predstava, komedija s petjem – Čevljar baron.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

Tagi