Domžalska premiera filma Duhovnica in filmski pogovor z ekipo

Mestni kino Domžale

V sredo, 3. aprila 2024, bodo na filmskem platnu Mestnega kina Domžale ob 20. uri premierno predvajali dokumentarni film Duhovnica v režiji Maje Prettner. Po projekciji filma bo sledil pogovor z ekipo filma.

Dokumentarec Duhovnica, ki je na Festivalu slovenskega filma osvojil vesno za najboljši film po izboru občinstva, spremlja evangelistično duhovnico Jano, katero bi lahko opisali za svobodomiselno. Jana se sooča z življensko dilemo ali naj zapusti duhovniški poklic. Pri tem se mora spopasti še s kopico dodatnih izzivov: od odpiranja ran iz otroštva do reševanja zapletenih družinskih odnosov. Na vasi velja za Božjo predstavnico na Zemlji, a tudi ona je le človek, iz mesa in krvi.

Režiserka, Maja Pretter, o nastajanju filma in samem filmu pravi: »Pet let smo bili z vsem srcem predani snemanju filma Duhovnica in spremljali pomembne osebne dogodke v življenju naše protagonistke, duhovnice Jane. Uspeli smo postati del njenega ožjega kroga in prisostvovati intimnim družinskim trenutkom z njeno hčerko, možem in starši. Pomembno vlogo v Janinem življenju ima tudi vaška cerkvena skupnost, ki zgodbo začini in ji doda humorne situacije ter pristnost. Z direktorjem fotografije oba izhajava iz Prekmurja, kraja dogajanja filma, in čutiva globoko povezanost s tukajšnjimi ljudmi. Jana je običajen človek s težavami v življenju, tako kot vsi mi. Samo da je njena zgodba edinstvena, njen poklic ni običajen in ovire pred njo so večje, kot si večina od nas lahko predstavlja. Film Duhovnica vidim kot njeno možnost za izpoved in celjenje. Daje glas vsem ženskam, ki se soočajo s podobno travmo iz otroštva ali kakršno koli zlorabo. Hkrati pa film priča o tem, da se te stvari dogajajo celo na videz ‘nedotakljivim’ slojem družbe. Naša zgodba zato ozavešča, opogumlja in slavi žensko moč. Film odpira različna vprašanja o religiji v sodobni družbi in vodilnih položajih žensk v njej. Poln je moralnih in osebnih dilem, s katerimi se mora soočiti celo Duhovnica. Vsak nosi svoj križ. Vsak je iz mesa in krvi.« 
Lepo vabljeni na domžalsko premiero ter filmski pogovor z igralci in ekipo filma.
Polona Mežnar; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale
Tagi