Anja Papuga: Približati nežno / Gently Drawing Closer

Performativna fotografska razstava

park Evropa, Kamnik
sobota, 18. december, od 11.00 do 12.30 (90 minut)

Performativna fotografska razstava Približati nežno je prva samostojna ekspozicija Anje Papuga, študentke na Oddelku za fotografijo v Sežani.

Serija fotografij, skozi katero nežnost pronica v še preostale medprostore hiperkapitalistične ideologije, skuša merljivost telesa in duha nadomestiti z empatijo, individualizem s kolektivizmom, grobost z občutljivostjo, obenem opozarja na odtekanje mehkobe v medosebnih odnosih, s prizori golote pa pred nas postavlja človeško ranljivost ter sporoča: prebuditi moramo drugačno vrsto osebne moči, prisotnosti, ki bo dopustila svet brez oklepajev in brez opomb pod črto.

Nežnost se približuje njej, ona ji stopa naproti. Z vzpostavljanjem krogotoka med zunanjo brezmejnostjo prostora in notranjo razsežnostjo duševnosti se prostranost na razstavljenih fotografijah širi nekam tja, navzgor in nas dela pičle. Omajani so družbeni zidovi, transformirani v prosojnost in zrcala, da se pogled lahko zazre v lastno, tujo in tudi družbeno podobo intime, zlasti feminilne. In naprej – k brezčasju, in naprej – k bistvu upodobljenega. Intima je postavljena na pogled reflektirajočemu očividcu tako, da vse ob njej doživeto postaja notranje in čutno, hkrati pa podlega možnosti družbenokritične misli. Na tisti drugi strani fotografinja skozi aparat previdno stopa k blizu z iskanjem in izumljanjem lastnih pristopov do sveta in naposled sebe. Kdo sva, ko se srečava v tej razliki: ti sama sebi razgaljena, jaz posegajoča v tvoje lastno – v strahove, (družbeno) nezavedno, v (družinsko) zapuščino, v tvoj pogled naprej, v tvojo živost tega najinega časa. Vem le, da si morava vsakokrat … biti nežni.

V soboto, 18. decembra, se bodo fotografije sprehodile po kamniških ulicah do parka Evropa, se posedle na stole, od tam pa se bodo nežnosti lahko približali še mimoidoči.

Prepis iz Anjinega dnevnika (september 2020): »Nežnost. Vem, da biva v ljudeh, ampak nima prostora. Ideja o svetu je maskulina! Svet ne dopušča ranljivosti, zato rani. Ranljivost je zapostavljena v imenu poslovne uspešnosti, tekmovalnosti in položaja moči. Pravzaprav se zdi, da želimo pokazati moč navzven, ker se v sebi počutimo šibki … da si želimo pozornosti od zunaj, ker si je ne posvetimo dovolj od znotraj.«

Pri projektu so sodelovali: Ida Glušič, Špela Setničar, Anja Pečjak, Veronika Razpotnik, Taja Rihtaršič, Aja Topolnik, Metod Narobe, Gašper Narobe in kostumografinja Katja Rosa.

Zahvala gre tudi vsem sodelujočim pri izvedbi razstave.

* V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen.

O avtorici:

Anja Papuga (1999, Ljubljana) je študentka fotografije na sežanski Višji strokovni šoli Srečka Kosovela. Njen dozdajšnji repertoar obsega portretno, modno, umetniško (akti) in komercialno fotografijo. Skozi vizualni medij k njej segajo subtilnost, feminilnost, čutnost, nežnost, ranljivost – najraje je na sledi subjektovemu čustvovanju, predana iskanju navdiha ob lepotah avtentičnega. Rada se ji upodablja čutnost, konceptualno zaobjeta skozi pogled Ženske, ki avtorico napotuje k preiskavi lastnih arhetipov in sanjam o resničnosti.

Razstave:
2021 / balans, Fotovizije, Libertas, Koper
2021 / Theia, freŠn, Ljubljana
2021 / kLAK, Maske, Laško
2020 / Fotosofia 15, Arheološki muzej Zagreb

Publikacije: Gloria | Grazia | Avantura

Besedilo pripravila Ajda Sokler

 

Tagi