Nanine karikature – Wpap art: Domžalski gasilski dom

Na vrsti je nov Nanin izdelek v Wpap art tehniki. Domžalska karikaturistka Nana Guberinič se je odločila, da vam bo enkrat mesečno predstavila svoja dela v Wpap art tehniki. Nazadnje je bil objavljena portret Bohinj z razglednicedanes pa je na vrsti portret domžalskega gasilskega doma, v katerem gasilci PGD Domžale – mesto domujejo od leta 1911.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Gasilski dom PGD Domžale – mesto

V Domžalah so lesene zgradbe, slamnate strehe poleg tradicionalnega izdelovanja slamnikov pomenile neprestano grožnjo požarov, zaradi česar je kraj prvo brizgalno dobil že davnega leta 1872. Nekaj let kasneje je bilo osnovano društvo Požarna obramba. V juliju 1907 so stekle priprave za gradnjo gasilskega doma. Največ je za dom prispeval gasilski sklad občine Domžale, velik delež pa so dali tudi nekateri domžalski tovarnarji. Gasilski dom je bil predan uporabi 24. septembra 1911. V gasilskem domu je imel poleg stanovalcev prostore tudi zdravnik, občinski urad in orožniki. Zadnja leta so v njem prostori uradov občinske uprave.

Domžalski gasilci se že leta spopadajo s prostorsko stisko, saj obstoječi objekt ne zadostuje več njihovim potrebam, shranjevanju opreme in vozil ter tudi društvenim aktivnostim. V bližnji prihodnosti naj bi s pomočjo Občine Domžale zgradili nov gasilski dom.

Vse do sedaj objavljene karikature ter Wpap art portrete, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Petra Petravič; Razglednica: Nana Guberinič

 

Tagi