Nanine karikature: Vlade Divac

Prišel je petek in z njim nova karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo slovenske kuharske mojstrice Ane Roš, danes pa je na vrsti srbski košarkar Vlade Divac.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Vlade Divac

Vlade Divac je svojo košarkarsko kariero začel v klubu KK Sloga leta 1983, leta 1986 je prestopil v KK Partizan. Leta 1989 je bil kot 26. izbran na naboru lige NBA s strani kluba Los Angeles Lakers, za katerega je zaigral isto leto. Leta 1996 je prestopil v Charlotte Hornetse, leta 1999 je krajši čas igral za KK Crvena zvezda, sredi sezone se je vrnil v NBA k Sacramento Kingsom, ob zaključku sezone pa je ponovno zaigral za Lakerse. Divac spada v skupino prvih evropskih košarkarjev, ki so konec osemdesetih prestopili v ligo NBA. Je eden izmet šesterice košarkarjev, ki so v zgodovini lige NBA presegli 13.000 točk, 9.000 skokov, 3.000 podaj in 1.500 blokad.

Z jugoslovansko reprezentanco je osvojil naslov olimpijskega podprvaka na Olimpijskih igrah 1988 v Seulu, naslov svetovnega prvaka na Svetovnem prvenstvu 1990 in bron leta 1986 ter naslova evropskega prvaka v letih 1989 in 1991 ter bron leta 1987. Z reprezentanco Zvezne republike Jugoslavije pa je osvojil naslov olimpijskega podprvaka na Olimpijskih igrah 1996 v Atlanti, naslov svetovnega prvaka leta 2002 ter naslov evropskega prvaka leta 1995 in bron leta 1999.

Leta 2010 je bil sprejet v Mednarodni košarkarski hram slavnih. V klubu Sacramento Kings so upokojili njegov dres s številko 21.

(Vir: Wikipedia)

Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi