Nanine karikature: Ana Roš

Prišel je petek in z njim nova karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo ameriškega filmskega režiserja in igralca Woodyja Allena, danes pa je na vrsti karikatura Ane Roš, ki velja za eno najvidnejših kuharskih mojstric v slovenskem in tudi svetovnem merilu.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Ana Roš

Ana Roš je kuharska samoukinja, ki deluje kot šef kuhinje v restavraciji Hiša Franko v Kobaridu, velja za eno najvidnejših kuharskih mojstric v slovenskem in tudi svetovnem merilu.

Rojena je 31. decembra 1972 v šempetrski bolnišnici. Med študijem diplomacije je spoznala nekdanjega partnerja Valterja Kramarja, čigar starša sta bila lastnika Hiše Franko, že takrat razmeroma dobro poznane restavracije. Po naključju sta se odločila za upokojitev ravno, ko je Ana Roš doštudirala, zato sta se s Kramarjem odločila ostati in prevzeti družinski posel. Ana se je v dveh letih s pomočjo tašče in znanca izučila kuhanja do te mere, da je s svojimi stvaritvami pritegnila pozornost v širši regiji in nato še v svetovnem merilu.

Leta 2010 so o njej pisali v italijanski kulinarični reviji Identità Golose, kmalu zatem pa je pričela dobivati vabila za gostovanje v vrhunskih svetovnih restavracijah in kuharskih prireditvah. Leta 2016 je bila predstavljena v televizijski seriji o vrhunskih kuharjih Chef’s Table ameriške produkcijske hiše Netflix, januarja 2017 pa je prejela prestižen naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu, ki ga podeljuje akademija World’s 50 Best Restaurants. Značilnost njene kuhinje so inovativne predelave tradicionalnih receptov iz Soške doline, pripravljene z lokalnimi sestavinami. Leta 2020, ob prvi izdaji Michelinovega vodnika po restavracijah za Slovenijo, je Hiša Franko prejela dve Michelinovi zvezdici in posebno nagrado za trajnostnost.

V središču Ljubljane je lani odprla butično pekarno, poleg bistroja v ljubljanskem Knafljevem prehodu in restavracije v luksuznem savudrijskem letovišču odpira tudi restavracijo v Trstu.

(Vir: Wikipedia)

Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi