Nanine karikature: Vid Vilar, poklicni gasilec CZR Domžale

Prišel je petek in z njim nova karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo slovenskega igralca Jurija Zrneca, danes pa je na vrsti Vid Vilar, prvi poklicni gasilec Centra za zaščito in reševanje Domžale, ki se bo v kratkem upokojil.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Vid Vilar

Poklicna gasilska enota CZR Domžale bo v ponedeljek 16. 1. 2023 dosegla nov mejnik – upokojil se bo namreč prvi poklicni gasilec CZR Domžale.

Vid Vilar se je gasilski organizaciji pridružil kot pionir leta 1972. Sodeloval je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, največji dosežek njegove ekipe PGD Dob pa je udeležba na dveh gasilskih olimpijadah in sicer leta 1985 v Vöcklabrucku v Avstriji in leta 1989 v Varšavi na Poljskem.

Leta 1984 se je zaposlil v podjetju Helios in kmalu se je pridružil industrijskim gasilcem, ki so v podjetju Helios Količevo skrbeli za požarno varnost. Leta 1986 je uspešno opravil izobraževanje za pridobitev poklica gasilec, katerega je predano opravljal vse do upokojitve. V začetku poklicne gasilske kariere je bil skupaj s sodelavci zadolžen predvsem za preventivne aktivnosti v podjetju, ob ustanovitvi Centra požarne varnosti Helios v začetku 90tih je bil razvrščen v I. gasilsko izmeno, v kateri je opravljal različne naloge. Ob požarih so ga tovariši in sodelavci ob sebi najrajši videli v vlogi »prvega napadalca«, saj je kot mladenič veljal za izredno hitrega in močnega fanta.

“Kot namestnik vodje izmene je vodenje prevzel le »po sili razmer«, bolj kot vodenje ga je zanimalo delo – delo operativnega gasilca, bodisi pri požarih, reševanju ob prometnih nesrečah, tehničnem reševanju, vedno pa je zavzeto opravljal tudi naloge zaščite in reševanja ob večjih naravnih nesrečah v Domžalah – v kolikor v tistem trenutku ni bil na delovnem mestu se je klicu »na pomoč« odzval skupaj s tovariši iz PGD Dob,” so nam zaupali njegovi sodelavci na CZR Domžale.

Zadnjih nekaj let je v Centru za zaščito in reševanje Domžale opravljal naloge gasilca-dispečerja, vendar je bil v I. izmeni veliko več kot le to. Mlajši kolegi so ga včasih predvsem s svojeglavostjo in nepremišljenostjo razjezili, Vid pa jim dobronamerno jasno in glasno povedal kakšen »red mora biti pri gasilcih«.

Njegovi sodelavci so nam še povedali, da je Vid Vilar v 37 letih poklicne gasilske poti s svojim značajem pustil velik pečat poklicni gasilski enoti v Domžalah, njegova predanost delu, poštenje in tovarištvo pa morajo biti zgled vsem prihodnjim generacijam poklicnih gasilcev.

Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi