Nanine karikature: Vasilij Zajcev

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo ameriške igralke in producentke Frances Louise McDormand, danes pa je na vrsti karikatura ruskega ostrostrelca in dvojnega heroja Sovjetske zveze Vasilija Grigorjeviča Zajceva.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Vasilij Zajcev

Vasilij Grigorjevič Zajcev, ki je bil ostrostrelec in dvojni heroj Sovjetske zveze, se je rodil 23. marca 1915 in umrl 15. decembra 1991 v Rusiji. Bil je eden najboljših ostrostrelcev v času Sovjetske zveze. V prvih desetih dneh služenja v Stalingradu je pobil 40 Nemcev, skupno pa naj bi njegovi streli vzeli 225 življenj v času bitke v Stalingradu, med katerimi je bilo kar 11 nasprotnikovih ostrostrelcev. Vsi njegovi ostrostrelci (izuril naj bi jih okoli 30) pa naj bi skupaj ubili več kot 3000 ljudi. V okolici tovarne Metiz je vodil tudi svojo lastno ostrostrelsko šolo (kadeti so se imenovali ‘zaichata’ ali majhni zajčki), ki je pomenila tudi začetek ostrostrelcev v 62. sovjetski armadi. Sam naj bi skupno ubil okoli 400 ljudi, med katerimi jih je nekaj zadel na razdalji tudi več kot 1.000 metrov.

Filma Angel smrti in Sovražnik pred vrati sta bila posneta po njegovi zgodbi. Vasilija je streljanja učil njegov dedek. Po prejemu naziva heroja Sovjetske zveze se je Zajcev vrnil nazaj na fronto in bil povišan v stotnika. Napisal je tudi sva učbenika za ostrostrelce ter določil njihovo taktiko in osnovno enoto.

Vse do sedaj objavljene karikature ter Wpap art portrete, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Karin Božič Zupančič; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi