Nanine karikature: Rigoberta Menchú

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo ruskega ostrostrelca in dvojnega heroja Sovjetske zveze Vasilija Grigorjeviča Zajceva, danes pa je na vrsti karikatura gvatemalske aktivistke, političarke in Nobelove nagrajenke Rigoberte Menchú.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Rigoberta Menchú

Rigoberta Menchú Tum se je rodila 9. januarja 1959 v Gvatemali. Je gvatemalska aktivistka, političarka in Nobelova nagrajenka. Rigoberta je svoje življenje posvetila seznanjanju javnosti o človekovih pravicah, pravicah avtohtonih prebivalcev ter pravicam žensk. Za le te se je najbolj zavzela med gvetemalsko državljansko vojno. Rigoberta je leta 1992 prejela Nobelovo nagrado za mir. Je tudi Unescova ambasadorka dobre volje.

Vse do sedaj objavljene karikature ter Wpap art portrete, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Karin Božič Zupančič; Karikatura: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi