Nanine karikature: Razdeljena Slovenija

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Na zadnje smo objavili karikaturo ameriškega igralca in upokojenega profesionalnega rokoborca Dava Bautista, tokrat pa objavljamo karikaturo ob 30-obletnici samostojne Slovenije, ki prikazuje trenutno stanje v naši družbi, ki je popolnoma nasprotno od leta 1991, ko smo bili enotni in zazrti v prihodnost.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Po 30. letnih samostojne Slovenije

Letos mineva 30 let samostojnosti in neodvisnosti. In če smo bili takrat skorajda 100% enotni, složni in zazrti v skupno prihodnost, pa je danes po 30. letih ta zgodba čisto obratna. Ves čas se vračamo v preteklost, v najbolj boleče rane naše skupne zgodovine. In prav zaradi tega vračanja v preteklost, kamor nas vodijo politiki, ki jim je že zdavnaj potekel rok trajanja, smo postali neenotni in razdeljeni. Zaradi tega, ker se stalno vračamo v preteklost, nimamo več vizije, kaj si želimo v prihodnosti. Bo pa slej ko prej treba reči bobu bob in presekati s to prakso, ki nas razdvaja in deli. Za to bo potrebno veliko truda in volje. Tako kot v času, ko se je rojevala naša ljuba Slovenija. Prvi korak k boljšemu in lepšemu jutri je, da gremo na volitve in da tam izrazimo svojo voljo. Tega namesto nas ne more opraviti nihče drug. Samo stokanje in jamranje ni rešitev. Če bomo izpolnili svojo dolžnost in pravico, potem bo naša ljuba država po meri državljanov, ki v njej prebivamo.

Vse do sedaj objavljene karikature ter Wpap art portrete, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi