Nanine karikature: Ranko Žeravica

Prišel je petek in z njim nova karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo, ameriškega igralca Elijaha Woodadanes pa je na vrsti karikatura legendarnega košarkarskega trenerja, Ranka Žeravica.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Ranko Žeravica

Ranko Žeravica je v bogati trenerski karieri vodil reprezentanco Jugoslavije do zlata na olimpijskih igrah leta 1980. Kot selektor je leta 1970 jugoslovansko reprezentanco v dvorani Tivoli popeljal do naslova svetovnega prvaka. Z Jugoslavijo je bil tudi olimpijski prvak. Ima pa še srebrno olimpijsko kolajno iz leta 1968 ter srebrni kolajni z evropskih prvenstev leta 1969 in pa leta 1971. Bron je osvojil na SP 1982. Trenerski velikan je umrl leta 2015, vsega tri tedne pred dopolnjenim 86. letom starosti.

Petra Petravič; Karikatura: Nana Guberinič

 

Tagi