Nanine karikature: Mišo Kovač

Prišel je petek in z njim nova karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo  ameriške igralke, tv voditeljice in stand up komedijantke Ellen DeGeneres, danes pa je na vrsti Mišo Kovač, eden najbolj priljubljenih pevcev nekdanje Jugoslavije.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Mišo Kovač

Mišo Kovač je eden najbolj priljubljenih pevcev nekdanje Jugoslavije. Ne samo, da so Miševe pesmi legendarne, legendarni so tudi njegovi brki. Prejel je številne nagrade, napolnil vse možne dvorane in stadione, prodal na milijone plošč in se zapisal v srca mladih in starih.

Glasbeno se je začel uveljavljati z zmago na sarajevskem festivalu Vaš šlager sezone leta 1969, s pesmijo Više se nečeš vratiti. Njegova priljubljenost je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja samo rastla, bil je pravi zvezdnik tako Hrvaške kot celotne Jugoslavije. Med njegovimi največjimi hiti so zagotovo Ti si pjesma moje duše, Ja nemam više razloga, da živim, Proplakat će zora, Još i danas teku suze jedne žene …

Njegovo življenje so zaznamovale tudi družinske tragedije. Leta 1992 je njegov sin, pripadnik posebne enote hrvaške vojske, le štiri dni pred odhodom domov umrl v sumljivih okoliščinah (našli so ga mrtvega, policija je razglasila samomor, a Mišo še danes trdi, da je bil ubit), kar je Miša popolnoma zlomilo. Napovedal je umik z glasbene scene in se predal alkoholu in depresiji. Zaradi tega je razpadel njegov zakon z Anito, hči pa je zapadla v odvisnost od mamil. Leta 1999 je pevec poskušal narediti samomor, v prsi se je ustrelil s pištolo, a so ga zdravniki uspeli rešiti. Po okrevanju in rehabilitaciji se je njegovo duševno stanje izboljšalo in zmagoslavno se je vrnil na sceno, za to pa se lahko zahvali tudi svoji tretji ženi Lidiji Pintarić, s katero si še vedno deli dobro in slabo. Prav tako je iz pekla izstopila njegova hči Ivana, ki je danes tudi sama priznana pevka.

Vse do sedaj objavljene karikature ter Wpap art portrete, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Karikatura: Nana Guberinič

Tagi