Nanine karikature: James Dean

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo  enega najbolj strastnih in prepoznavnih navijačev Nogometnega kluba Domžale ter znanega Domžalca Franca Černagoja – Švasota, danes pa je na vrsti karikatura ameriškega igralca Jamesa Deana, ki je kljub nekaj vlogam v filmih obveljal za zvezdniški idol ter simbol uporniškega, tragičnega in večnega mladega junaka.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

James Dean

Letos mineva 90 let od rojstva ameriškega igralca Jamesa Deana, ki je kljub le nekaj vlogam v filmih obveljal za zvezdniški idol ter simbol uporniškega, tragičnega in večno mladega junaka. Vse to je upodabljal v filmu Upornik brez razloga režiserja Nicholasa Raya, v katerem je ustvaril prototip nerazumljenega mladeniča, ki se ne znajde v svetu odraslih.

Premiere Upornika brez razloga in poslednjega filma Velikan v režiji Georgea Stevensa z Elizabeth Taylor in Rockom Hudsonom, James Dean ni dočakal kot tudi ne dveh nominacij za oskarja. V avtu, s katerim se je udeleževal cestnih dirk, je blizu kalifornijskega Salinasa septembra leta 1955 umrl v prometni nesreči.

Postal je popkulturna legenda, ki označuje mladost, hitrost in upor in ki jo povzema njegova slavna izjava: “Sanjaj, kot da boš živel večno. Živi, kot da boš umrl danes.”

Vse do sedaj objavljene karikature ter Wpap art portrete, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi