Nanine karikature: Franc Černagoj – Švaso

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Na zadnje smo objavili karikaturo ameriškega igralca in upokojenega profesionalnega rokoborca Dava Bautista, danes pa je na vrsti karikatura enega najbolj strastnih in prepoznavnih navijačev Nogometnega kluba Domžale ter znanega Domžalca Franca Černagoja – Švasota.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Njene portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga lani objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Franc Černagoj

Franc Černagoj, med prijatelji znan pod vzdevkom Švaso, je eden od najbolj strastnih navijačev Nogometnega kluba Domžale, med drugim je tudi ustanovitelj navijaške skupine Ravbarji, ki je organizirano navijaštvo začela pred 20 leti. Z nogometom je Franc povezan že vse življenje. Najprej kot igralec, nato ga je zaneslo v sodniške vode, zadnja leta pa je predvsem navijač, in to celo pobudnik ustanovitve navijaške skupine Ravbarji, ki sicer danes le redko spremlja igralce rumene nogometne družine, so pa še vedno prisotni na košarkarskih tekmah.

Franc je tudi veteran vojne za Slovenijo, po osamosvojitvi pa se je vključil v politično življenje kot član stranke Zelenih, kasneje pa je bil tudi predsednik Zelene stranke. Zelene vrednote je dosledno zagovarjal kot občinski svetnik v občini Domžale, kamor je bil izvoljen tri mandate zapored. Kot občinski svetnik se je prioritetno ukvarjal z ekološkimi in socialnimi problemi.

Na jesen življenja se je Franc preselil v Hoče pri Mariboru, kjer si je ustvaril dom s svojo življenjsko ljubeznijo. Kljub temu, da je fizično oddaljen od Domžal, pa je po srcu še vedno velik Domžalec, saj redno spremlja naš portal, tako da je na tekočem z vsem dogajanjem. Seveda pa ga pot večkrat zanese v Domžale, da obišče svoje sorodnike in številne prijatelje, ki se vedno razveselijo srečanja z njim. Kot osebnost ga krasita poštenje in pokončna drža in to smo v njem prepoznali vsi njegovi prijatelji.
Vse do sedaj objavljene karikature ter Wpap art portrete, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Karin Božič Zupančič; Karikatura: Nana Guberinič

Tagi