Nanine karikature: Hajao Mijazaki

Prišel je petek in z njim nova portretna karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Prejšnji teden smo objavili karikaturo ameriškega filmskega režiserja Davida Lyncha, danes pa je na vrsti karikatura japonskega režiserja risanih filmov Hajao Mijazakija.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. Digitalno karikaturo ustvarja z elektronskim peresom na elektronskem zaslonu Wacom v različnih tehnikah in programih. Dela si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano, ki smo ga pred kratkim objavili na našem portalu, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Hajao Mijazaki

Hajao Mijazaki se je rodil 5. januarja 1941 na Japonskem. Prepoznaven je kot režiser risanih filmov, čeprav je delal tudi kot scenarist, animator, montažer, filmski producent, besedilopisec, ilustrator in še bi lahko naštevali. Aktiven je bil tudi na področju mange (stripov). Hajla so primerjali tudi z ameriškim animatorjem Waltom Disneyem. Leta 2006 je bila v reviji Time magazine narejena anketa na podlagi katere so Mijazakija ocenili kot enega najvplivnejših Azijcev v zadnih 60 letih. Po Hajau Mijazakiju so 15. oktobra 1990 poimenovali asteroid 6905 Miyazaki. Njegov sin Goro je podedoval očetove gene za film in se danes ukvarja z animacijo in filmsko industrijo v produkciji studia Ghibli.

Vse do sedaj objavljene karikature, si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Karin Božič Zupančič; Karikatura: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi