Na oktobrskem Srečanju pod slamniki z Markom Hrenom o duhovnem vodstvu v Slovenji nekoč in danes

Na prvem jesenskem Srečanju pod slamniki, ki bo v Slamnikarskem muzeju Domžale potekalo v sredo, 2. oktobra 2019, ob 18. uri, bodo gostili Marka Hrena, civilno družbenega aktivista, mirovnika in matematika, ki bo spregovoril o svoji novi knjigi o duhovnem vodstvu v Slovenji. Tema pogovora bo zelo zanimiva za vse, ki jih zanima tradicija in ohranjanje staroverstva na Slovenskem, o sledeh staroverstva v slovenski literaturi (Krst pri Savici, Vandotov Kekec …), o prisotnosti staroverstva v partizanskem gibanju ter še o marsičem, ki je povezano s staroverstvom na Slovenskem.

Pri založbi Beletrina je pred kratkim izšla knjiga Marka Hrena o duhovnem vodstvu v Sloveniji. Avtor, ki bo tokratni gost Srečanja po Slamniki, je pristaš transverzalne duhovnosti, ki zaradi izgube stika z izvirnimi naravoverskimi kozmologijami pri evropskih narodih iskalcem resnice o sebi in svetu pomaga odkriti svoj in skupnostni sveti hram. Problematizira učinke kolonialnega refleksa, ki so vzpostavili prevladujočo kulturo plenilstva in še vedno stojijo na poti udejanjanju politik trajnostnega razvoja. Po besedah Borisa A. Novaka gre v knjigi za »celostno podobo našega raztrganega sveta, za globinski vpogled v preteklost, kritičen pogled na sedanjost in vizijo prihodnosti«.

Marko Hren, civilno družbeni aktivist, mirovnik in matematik. V novejšem obdobju je bil pobudnik in soustanovitelj etične trgovine  3Muhe, ustanovitelj in vodja Svetovnonazorske kozmološke skupnosti UPASANA, Sanjava prostost duha.

Pogovor z gostom bo vodila Cveta Zalokar. Vstop je prost!

Miha Ulčar; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi