“Na kulturo v Domžalah smo zares lahko ponosni”

V sredo 6. Februarja 2013, je v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekala Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku. Slavnostni govornik je bil domžalčan Jure Smole, akademski kipar in docent na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Slavnostne akademije se je udeležila tudi podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc.

Slavnostna akademija v počastitev našega kulturnega praznika se je prepletala v treh umetnostnih zvrsteh, ki so poleg gledališča v marsičem temeljne za program Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in sicer v likovni umetnosti, glasbi in filmu.

Najprej sta se s koncertnim programom predstavila Mate Bekavec na klarinetu, ki je že drugo sezono umetniški vodja koncertnega cikla KD Franca Bernika, v katerem z mladimi glasbeniki strastno raziskuje glasbena obdobja, od baročne glasbe pa do modernih klasikov in Aco Bišćević na klavirju. Predstavila pa sta se nam z nekaj skladbami, ki bodo del programa februarskega abonmajskega koncerta.

S koncertnim programom sta se predstavila  Mate Bekavec na klarinetu in Aco Bišćević na klavirju.

Slavnostni govornik je bil Jurij Smole, ki je eden od bolj aktivnih kiparjev našega mesta, pred leti se je kot razstavljalec predstavil tudi v Galeriji Domžale. Se pa eden izmed njegovih kipov nahaja tudi v stalni zbirki Galerije Domžale.

Jurij Smole se je v svojem govoru med drugim dotaknil odnosa države do kulture in nas spomnil, da sami postali ogledalo vsega tega, kar se dogaja s kulturo. Povedal je, da imamo danes proslavo, tako rekoč skoraj rojstno dnevno zabavo, kjer se spodobi spomniti se velikega pevca, ki je pred mnogimi leti pel, česar nimamo več. In imeli smo to priložnost, za katero pravijo, da pride enkrat na tisoč let. Ampak mi smo namesto pesnika poslušali pogoltnejše od sebe, ki so pred našimi očmi pogoltnili najvišje in najžlahtnejše ideje.
Na koncu je Smole še dodal: »Kljub vsej mizeriji, ki jo doživljamo s strani države, smo ostali kulturni in si obljubimo, da bo tako še naprej. Na kulturo v Domžalah smo zares lahko ponosni, ker je odlična, profesionalna, izjemno organizirana in vodena. Tako kot znamo to v Domžalah ne znajo daleč naokoli. Naša kultura je brez ideološkega predznaka, v službi nam vsem, da nas bodri, bogati in daje upanje. Tu sta naša vitalna moč in duša. To namreč delamo za nas. Naša prihodnost je odvisna samo od naše pozitivnosti in kulture. Ker kultura je oplemenitenje človeka. Vlaganje in uporaba naših kulturnih hramov, so podlaga za našo prihodnost. Zmagali bomo lokalno in kulturno, ker je tako v redu!

V tretjem delu slavnostne akademije, pa smo si ogledali predpremiero kratkega filma »Kdo se boji črnega moža«, ki ga je režiral Janez Lapajne, ki sodi med najbolj prepoznavne slovenske režiserje, s svojo produkcijsko hišo Triglav film pa deluje na Rodici.

Režiser filma "Kdo se boji črnega moža" Janez Lapajne in glavni igralec Tilen Lapajne.

 


 

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi