Na Goričici so s sveto mašo in proslavo počastili dan državnosti

Na predvečer dneva državnosti se je pred cerkvijo Marije Vnebovzete na Goričici v Domžalah, odvil kulturni dogodek, ki je zbrani množici faranov ogrel srca. Tudi lepo vreme je pripomoglo h slavnostnemu vzdušju ob godu Janeza Krstnika na predvečer dneva državnosti.

Sveta maša je potekala v cerkvi, kjer je med pridigo Domžalski župnik mag. Klemen Svetelj poudaril pomen praznika: "Vsak človek se veseli novega rojstva. Čeprav smo presenečeni nad tem, kako nastane novo življenje, ravno v tem presenečenju je prisotnost Boga, ki ga v novem življenju prinaša med nas. Tako smo tudi mi leta 1991 bili srečni ob rojstvu države. Nismo vedeli, kaj nam bo življenje prineslo. S strahom smo gledali v nebo in gledali kaj bo. Seveda se je potrebno zavedati svojih korenin, predvsem pa se je potrebno podati naprej, kaj nam bo prineslo novo rojstvo. Domovina je rasla, seveda je imela takšne in drugačne otroške bolezni, toda mi moramo gledati naprej, kaj nam bo življenje prineslo naproti, Naj se naš pogled ne ustavi na preteklosti, ampak poglejmo na tisto, kar je pred nami. In s čim lahko danes povežemo rojstvo Janeza Krstnika, in rojstvo naše države? Oba prinašata veselje, radost. Oba prinašata olajšanje, Oba kažeta na nekaj naprej, in vsi smo povabljeni, da temu pogledu naprej tudi sami sledimo. In tako bo našim naslednikom, našim otrokom res lepo v tej državi."

Po sveti maši je pred cerkvijo potekal kulturni program, kjer so pevci in pevke cerkvenega pevskega zbora, zapeli slovensko himno, Urška in Peter Pavli sta ponosno dvignila zastavo na drogu pred cerkvijo, mladi skavti pa so prižgali kres. Marjetka Likar je napovedovala. Slavnostni govornik je bil Peregrin Stegnar, svetnik v Občinskem svetu Občine Domžale.

Peregrin Stegnar je najprej pozdravil vse navzoče, zatem pa dejal: "Bodimo ponosni, da smo Slovenci potomci prednikov, ki so kljubovali času zgodovine s prazniki, ki so jih znali praznovati, s poštenim trdnim delom za vsakdanji kruh ter gradnjo čudovitih domačij, gradov cerkva, ki so nam še danes v ponos. In tu se prične naša domovina, ki izvira iz naših družin. Če v družini vladajo dobri prijateljski odnosi, se to odraža na počutju in slogi vseh članov družine, posameznik pa se v tako družino rad vrača. Tako je tudi z domovino, zato jo imejmo radi. Zanjo skrbimo kot za naše največje bogastvo. Če bomo medsebojne odnose negovali in ohranjali v prijateljskih okvirjih, bo vse lepo teklo."

Ob peti obletnici beatifikacije mladega pesnika in mučenca Alojzija Grozdeta, sta dve njegovi pesmi prebrala Martin in Klemen. Pevci domžalskega cerkvenega mešanega pevskega zbora so zapeli še nekaj pesmi in ker je ravno sonce zahajalo za Triglav se je oglasila pesem "Oj, Triglav, moj dom".
Po proslavi je sledilo še druženjeob prigrizkih in sladicah, ki so jih pripravile pridne roke farank in faranov. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi