Na dan stavke bo otroke v Mestnem kinu Domžale zabavala Čebelica Maja

Če se boste v sredo, 14. marca 2018, s svojimi otroci znašli doma, saj bodo zaradi stavke zaprte šole in vrtci, potem lahko obiščete Mestni kino Domžale, kjer so pripravili dodatno dopoldansko projekcijo, animirano družinsko pustolovščino Čebelica Maja: Medene igre. Sinhronizirano, 5+

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) je za sredo, 14. marca 2018 napovedal splošno stavko. Tako bodo na dan stavke zaprti vsi vrtci in šole, na katerih ima SVIZ svoje članstvo in je bila na njih izglasovanja stavka. To pa pomeni, da bodo otroci ostali doma in po vsej verjetnosti z njimi tudi vi. Zato lahko ob 10. uri dopoldan obiščete Mestni kino Domžale, kjer pripravljajo projekcijo animirane družinske pustolovščine Čebelica Maja: Medene Igre«. Čebelica Maja je klasični lik iz otroške literature – natančneje iz priljubljenega nemškega otroškega romana izpod peresa Waldemarja Bonselsa, objavljenega leta 1912 in prevedenega v neštete jezike.

Ob Čebelici Maji so odraščale številne generacije, saj se je v knjižni obliki pojavila že pred dobrimi stotimi leti. Pred časom smo Majo gledali tudi v prvem filmu, sedaj pa prihaja še nadaljevanje medene zgodbe. V panju namreč vlada veliko razburjenje. Poletja je konec in prišel je dostojanstvenik iz Zumtropolisa s pomembnim sporočilom za kraljico. Bodo njen panj končno povabili na Medene igre?

Na televizijskih zaslonih je oživela v priljubljeni japonski otroški risani seriji iz sedemdesetih (vsem še vedno pride na misel naslovna pesem v izvedbi Janka Ropreta), nato v avstralsko-nemški seriji iz leta 2012; po prvi avstralsko-nemški celovečerni risanki iz leta 2014 zdaj Čebelica Maja: Medene igre prinaša še eno prisrčno zgodbo o Maji in njenem najboljšem prijatelju Viliju, na Makovem travniku pa se jima pridružujejo še drugi že znani in povsem novi liki.

Novi film se loteva pomembnosti skupinskega dela in truda, skupnega razmišljanja in reševanja zapletov, prijateljstva in spoznanja, da je povsem v redu, če kdaj ne veš odgovora na čisto vse. Teme so jasno izražene, zapleti pa začinjeni s srčnostjo, humorjem, barvitostjo in obilo zabave. Poleg tega ima ta zgodba, ki se za spremembo vrti okoli glavne junakinje, tudi pomembno družbeno sporočilo. Maja je lahko sijajna vzornica pri vzpostavljanju vrednot, kot sta enakopravnost in raznolikost.

Ko vedno preveč zagnana in navihana Maja nehote v zadrego spravi cesarico Zumtropolisa, se mora spajdašiti s skupino odpadniških žužkov in tekmovati na Medenih igrah. Da reši svoj čebelnjak, se bo morala podati onkraj meja svojega doma in spoznati nove prijatelje ter nove nasprotnike, ob katerih jo čakajo velike preizkušnje.

Miha Ulčar; Foto: KD Franca Bernika; Video: MariBox

 

Komentarji uporabnikov
Tagi