Mitologija globalne vasi

Kaj dobimo, če zmešamo poganske kulte, grško mitologijo, resničnostne šove, TV poročila, terorizem, potrošništvo…? Popolno zmešnjavo –  vendar hkrati pravi umetniški izziv, posledično pa zanimivo, večplastno, pripovedno in angažirano likovno delo. Takšne odgovore so dobili ljubiteljski likovni ustvarjalci na letošnji 32. likovni delavnici Šmartno, ki je v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekala med 10. in 19. avgustom.

V Galeriji Domžale je bilo v sredo, 29. avgusta 2018, odprtje razstave Mitologija globalne vasi, na kateri so razstavljena dela, ki so nastala na 32. likovni delavnici Šmartno, ki je potekala pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja. Na delavnici so udeleženci raziskovali in preizkušali sodobne likovne prakse. Poudarek je bil na skupinskem delu, v okviru dogovorjenih oblikovnih izhodišč pa je vsak udeleženec iskal svoj individualni izraz.

Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je povedala, da so bili udeleženci likovne delavnice del velike zgodbe: »Že več kot trideset let udeleženci teh delavnic prinašate med nas pravi umetniški izziv in ta delavnica dejansko prestavlja mejo mogočega znotraj ljubiteljske likovne dejavnosti. Prepričana sem, da boste naslednjič, ko boste v trgovini, dvakrat premislili plastično vrečko, pa da se boste o beguncih sedaj vedno spomnili na Adama in Evo in še in še. Da pa se lahko vsaka kreativna razmišljanja udejanjijo v materialnem svetu, pa seveda poskrbi vrhunsko strokovno vodstvo, ki že več let slišita na ime Dušan Fišer in Andreja Koblar Perko. Hvala obema in hvala vsem ustvarjalcem.«

Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Po besedah akademskega slikarja Dušana Fišerja, je namen teh delavnic, da skupaj raziskujejo in se učijo, nato pa na specifičen način nastane neka produkcija. Delavnice so vsako leto drugačne, saj se na ta način vedno naučijo nekaj novega. »Letos smo se spopadli z vprašanjem mita v preteklosti in danes, kako je z njim v tej tehnološki in informacijski dobi, ko so za razliko od preteklosti na voljo skoraj vse informacije. Mit je nastal iz neke potrebe in želje človeka po nekem znanju, preseganju samega sebe in narave. Iz te želje pa nastanejo miti, kjer se pojavljajo bitja, ki imajo neke nadnaravne moči ali pa so neka kombinacija človeka in živali. Se pravi, da gre za nekaj kar je nadnaravno in ni v človekovi moči,« je o temi letošnje delavnice povedal Dušan Fišer.

Akademski slikar Dušan Fišer, mentor likovne delavnice Šmartno.

Na delavnici so najprej naredili vpogled v zgodovino mitov, potem pa jih poskušali na sodoben način transformirati na novo in sicer skozi sliko, kip in instalacijo, kot končni produkt delavnice. Pri tem so uporabljali moderne pristope in materiale, ki vnašajo asociacijo. Pri tem je ustvarjalen proces nenehno preverjanje in analiziranje izhodišč in postopkov v procesu nastanka likovnega dela; to pa je v nenehnem spreminjanju, dokler ne zaživi v dokončnosti odločitve.

Na letošnji delavnici so sodelovali: Rovena Božič, Edita Marija Černelč, Jožica Čučnik, Maja Sajovic Vrbole, Tomaž Skulj, Tanja Sokolov Boh, Veronika Židanek, Zoja Fišer in Pika Seničar.

Udeleženci 32. likovne delavnice Šmartno.

V kulturnem programu na odprtju razstave, ki ga je vodila Tatjana Vidmar iz JSKD Velenje, je sodeloval kitarist Nace Serdinšek. Na koncu prireditve so se vsem udeležencem delavnice, mentorju in vodstvu JSKD RS zahvalili s šopkom, prav tako je šla posebna zahvala tudi Mateju Primožiču, vodji območne izpostave JSKD Domžale, da lahko že nekaj let zapored razstavo gostijo v Galeriji Domžale.

Razstava Mitologija globalne vasi bo v Galeriji Domžale na ogled do, 7. septembra 2018, (ponedeljek – petek med 17. in 19. uro in ob sobotah med 10. in 12. uro).

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi