Zimzelene otroške

Maša bere

Ko si hči eno in isto knjigo večkrat, v različnih časovnih obdobjih, sposodi v knjižnici, vem, da je čas za nakup in tako knjiga pride na polico – med druge brezčasne. Priznam, da se včasih med njimi znajde tudi kakšna, ki si jo jaz želim imeti tam, pa čeprav spada med otroško literaturo. V tokratni kolumni torej, nekaj s police zimzelenih. 

Saj to ni džungla
Prekrasna slikanica s čudovitimi ilustracijami, ki na duhovit način pomaga staršem v obdobju, ko njihov otrok odkrije besedo “ne”. Avtorici Susanna Isern in Rocio Bonilla otroke v skladnem tandemu prijazno popeljeta v džunglo – in ven iz nje! Jaz naslov knjige še pri hčerkinih osmih letih velikokrat uporabljam, ko ji želim izpostaviti, da kdaj tudi ne more biti po njeno, predvsem, kar se njene sobe tiče.   

Knjiga je izšla pri založbi Celjska Mohorjeva družba.

Mavrična ribica
Še iz svoje mladosti imam slikanico Mavrična ribica, ki je bila takrat s svojimi lesketajočimi se luskami res nekaj edinstvenega. Lani in letos so se njene dogodivščine znašle še v štirih dodatnih knjigah, ki so pri nas redno na bralnem repertoarju.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Kaj pa, če me pogoltne kit?
Še ena izpod rok istih avtoric, ki pa se tokrat loteva teme otroškega strahu – tiste vrste, ki se začenja s prvimi tremi besedami naslova – Kaj pa, če… Slikanica vsekakor ni poučna samo za otroke, ampak tudi za starše, ki se lahko iz nje naučijo drugačnega pristopa v situaciji, ko otroke po navadi mirimo in jim razlagamo, da se kaj takšnega ne more zgoditi… sama sem ga pričela uporabljati tudi pri svojih strahovih, zato lahko potrdim, da deluje.

Knjiga je izšla pri založbi Celjska Mohorjeva družba.

Vilma in Vili (zbirka treh knjig)
Vilma je prikupna, prijazna čarovnica, ki velikokrat kakšno ušpiči. Prav žal mi je, da o njej in njenem črnem mačku Viliju ni še več knjig prevedenih v slovenščino.

Zbirka je izšla pri Založbi Didakta.

Velika knjiga supermoči in Velika knjiga superzakladov
Super knjigi, ki dasta otrokom na enostaven in zabaven način vedeti, da ima prav vsak od nas vsaj eno supermoč (samo najti in zavedati se jo je treba) in da so tisti pravi superzakladi tisti, ki se jih ne da kupiti z denarjem.

Knjigi sta izšli pri založbi Celjska Mohorjeva družba.

Mali traktor je ljubosumen
Mali traktor med živalmi uživa v popolni pozornosti, vse dokler se na kmetiji nekega dne ne pojavi rdeč, športni avto, ki mu prevzame vso slavo. Poučna zgodba o kateri se lahko vedno znova in znova pogovarjaš na drugačne načine.

Knjiga je izšla pri založbi Epistola.

Moja prva pustolovščina: Iskanje zmaja
Knjiga je vsekakor nekaj posebnega, saj je v njej glavni lik bralec, ki v različnih situacijah sam izbira med tremi drugačnimi odločitvami. Le te ga vedno znova popeljejo na drugačno dogodivščino kot prejšnjič.

Knjiga je na voljo v spletni prodajalni https://www.tojeto.info.

Vsak kaj zna
Marsikdaj se nam zdi, da drugi znajo vse bolje od nas. Toda vsak kaj zna, nihče pa ne zna vsega. A če stopimo skupaj, znamo in zmoremo vse. To je glavno sporočilo te prekrasne slikanice, sicer darila prijateljičine hčerke, ki ji podarjamo premajhna oblačila. Morda se mi ravno zaradi tega zdi ta knjiga idealno darilo.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Posoda z bomboni
Knjigo nama je s hčerko priporočila knjižničarka in že po nekaj prvih prebranih straneh mi je bilo jasno, da knjigo preprosto moramo imeti tudi doma, saj je njeno sporočilo res vredno večkratnega, če že ne vsakodnevnega prebiranja. In ker naključij ni, ampak je vse na ključ, je bila knjiga, ko sva jo kupovali, še znižana. Zdaj se trudim, da bi jo na polici dopolnila še s preostalimi »sestricami« istega avtorja (Kobi Yamada). Naj jih omenim le nekaj: Kaj storiš s problemom?, Kaj storiš s priložnostjo?, Kaj storiš z idejo? In Mogoče.

Knjiga je izšla pri založbi BP.

Se vam zdi, da sem še kakšno pozabila, pa si zasluži biti na seznamu?

Maham do naslednjič, Maša

 

Tagi