Martina Kozamernik in Emanuela Rodica na krilih navdiha

Enaintrideset likovnih del, ki krasijo stene Kulturnega doma v Mengšu, sta soustvarili likovni umetnici Martina Kozamernik in Emanuela Rodica. Razstavi sta dali pomenljivo ime »Na krilih navdiha«, katerega opredeljujeta z sloganom, da česarkoli se v življenju lotimo in ustvarimo, narišemo na papir ali naslikamo na platno, potrebujemo navdih. Velikokrat je navdih ustvarjalna moč, ki prileti v trenutku, ko opazujemo naravo in se sprehajamo skozi to lepoto, kar je čutiti tudi v njunih delih, ki jih skupaj predstavljata.

Odprtje razstave je potekalo v Kulturnem domu v Mengšu v torek, 13. marca 2019, razstave pa se je udeležilo lepo število prijateljev in ljubiteljev likovne umetnosti. Leonida Goropevšek, predsednica Likovnega društva Mengeš je v uvodu pozdravila vse navzoče, nato pa je obiskovalcem predstavila sorazstavljalki Martino Kozamernik in Emanuelo Rodica. Gre za prvo samostojno razstavo obeh umetnic, sicer pa sta skupaj z mengeškimi likovniki že razstavljali na različnih skupinskih razstavah. Obe sta tudi članici Likovnega društva Mengeš.

Martina Kozamernik je ustvarjala vsemogoče umetniške stvaritve z zavesami, kjer je lahko pokazala svojo kreativno ustvarjalnost. Že v mladosti pa je veliko risala v spominske knjige. Po upokojitvi se je odločila preizkusiti v likovni umetnosti z željo, da bi se naučila še nekaterih veščin, ki jih kot amaterka še ni obvladala. Na delavnicah in tečajih Likovnega društva Mengeš se sproti seznanja z različnimi tehnikami slikarstva, kiparstva, grafike, fotografije in ostalega ter se sproti izobražuje s sodelovanji na skupinskih razstavah.

Emanuela Rodica je izredno rada ustvarjala že v otroštvu, saj je imela željo, da bi se po osnovni šoli vpisala na srednjo oblikovno šolo, a se je odločila za drugo pot, saj dela kot svetovalka v pravosodju. Vmes se je likovno izobraževala pri. G. Fugarju, leta 2014 pa se je vpisala v Likovno društvo mengeš, kjer je dobila dodatni zagon in drugačen pristop do likovnega ustvarjanja. Ker obožuje barve, se to odraža tudi na njenih likovnih delih, saj so njene slike vedno polne barv in različnih živahnih odtenkov. Kot za Martino, je tudi za Emanuelo to prva samostojna razstava.

Čeprav se obe še vedno učita slikanja, se to na njunih delih sploh ne pozna. Njuni prijatelji pravijo, da gresta vedno do perfekcije, kar se boste lahko prepričali, če si boste ogledali razstavo. O njunih razstavljenih likovnih delih je nekaj besed spregovoril tudi kipar in slikar Lojze Kalinšek, mentor mengeških likovnikov. Pohvalil je razstavljena dela, saj se v njih vidi, da so prefinjeno dodelana in polna čudovitih potez in barv, pa naj si bo to pokrajina ali pa portret.

V kulturnem programu sta nastopila kantavtorski duo Lučka in Davorin Bole iz Ljubljane, ki sta s svojim igranjem in petjem popestrila odprtje razstave. Ob koncu sta se likovni umetnici zahvalili vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je odprtje razstave potekalo nemoteno, kakor tudi za sladke dobrote.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi