Marko Hren: Duhovno vodstvo v Sloveniji nekoč in danes

Pri založbi Beletrina je pred kratkim izšla knjiga Marka Hrena o duhovnem vodstvu v Sloveniji. Avtor Marko Hren, ki je bil gost pogovornega večera na Srečanju pod slamniki, je pristaš transverzalne duhovnosti, ki zaradi izgube stika z izvirnimi naravoverskimi kozmologijami pri evropskih narodih iskalcem resnice o sebi in svetu pomaga odkriti svoj in skupnostni sveti hram. Problematizira učinke kolonialnega refleksa, ki so vzpostavili prevladujočo kulturo plenilstva in še vedno stojijo na poti udejanjanju politik trajnostnega razvoja.

V novi sezoni dogodkov poimenovanih Srečanja pod slamniki je v sredo, 2. oktobra 2019, v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekal zanimiv pogovor z zelo zanimivim gostom. Na pogovoru z Markom Hrenom, avtorjem knjige o duhovnem vodstvu v Sloveniji, ki ga je vodila Cveta Zalokar, so obiskovalci lahko iz prve roke slišali veliko zanimivih stvari o tradiciji in ohranjanju staroverstva na Slovenskem, o sledeh staroverstva v slovenski literaturi, o prisotnosti staroverstva v gibanjih ter še o veliko stvareh, ki so povezane s staroverstvom na Slovenskem. V pogovoru sta se sogovornika dotaknila celostne podobe našega raztrganega sveta; od globinskega vpogleda v preteklost, kritičnega pogleda na sedanjost, do vizije prihodnosti.

Pogovor z Markom Hrenom je vodila Cveta Zalokar.

Marko Hren, (1959), je eden osrednjih akterjev demokratične opozicije v času osamosvajanja Slovenije, ustanovni direktor Mirovnega inštituta in pobudnik konverzije vojašnice na Metelkovi v kulturni center. Je tudi dolgoletni urednik Vodnarjevega lista, prvega glasnika duhovnih gibanj v Sloveniji. Je civilno družbeni aktivist, mirovnik in matematik v novejšem obdobju je bil pobudnik in soustanovitelj etične trgovine 3Muhe, ustanovitelj in vodja Svetovnonazorske kozmološke skupnosti UPASANA, Sanjava prostost duha. Razvoj duhovnosti in osamosvajanje Slovenije na področju duhovnosti Marko Hren kot akter in kronist spremlja več kot štiri desetletja. Dokazuje, da so spremembe očitne na vseh področjih. Knjiga je tako v prvi vrsti kronika nekaterih etap duhovnega osamosvajanja. Kliče k ozaveščenju duhovne prenove.

Ustanovitelj in vodja Svetovnonazorske kozmološke skupnosti Upasana, nam v svoji knjigi Duhovno vodstvo v Slovenji nekoč in danes odstira kroniko prvega obdobja vstopa tradicionalnih predkrščanskih izročil v javno življenje, vključno z opisi rehabilitacije nekaterih ključnih besed tradicijskih duhovnih konceptov in rehabilitacijo prvih obrednih mest, ki so bila v Kobaridu, Ajdovskem gradcu ter vzpostavitvijo javnih mest posebnega pomena. Odkriva doslej neobjavljene vpoglede v tisti del osamosvajanja, ki ga lahko označimo kot ezoterično podporo osamosvajanju in odpira tudi vprašanja o vlogi duhovnega vodstva v Sloveniji med prvo in drugo svetovno vojno. Knjiga naj bi bila prispevek h globinski spravi, oziroma k novi generaciji sprave. Avtorja posebej veseli, da igra eno glavnih vlog pri prihodu knjige v javnost Kulturni center ob Metelkovi ulici, kjer je tudi prvo javno staroversko svetišče Upasanine akademije za proučevanje staroverskih obrednih praks, Staroslavovega hrama.

Gost oktobrskega Srečanja pod slamniki je bil Marko Hren, pristaš transverzalne duhovnosti.

Marko Hren je pristaš transverzalne duhovnosti, ki spričo izgube stika z izvirnimi naravoverskimi kozmologijami pri evropskih narodih iskalcem resnice o sebi in svetu pomaga odkriti svoj in skupnostni sveti hram. Prav tako problematizira učinke kolonialnega refleksa, ki so vzpostavili prevladujočo kulturo plenilstva in še vedno stojijo na poti udejanjanju politik trajnostnega razvoja. Razkriva izvorni pomen besed in geografske točke posebnega pomena v tradicionalnem naravoverju ter napoveduje prenovo duhovnosti v Sloveniji.

Zanimiv pogovor z Markom Hrenom si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi