Marec v znamenju 14. Gostičevih dnevov

Slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovane Gostičevi dnevi, želijo ohraniti spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča s prireditvami, ki potekajo v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom.

Prireditve so nastale na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb. Močan poudarek in visoko kvaliteto so dosegle že ob svojem začetku leta 2000, ob počastitvi 100. obletnice Gostičevega rojstva. Spomin na umetnika je zaživel na raznovrstnih prireditvah in koncertih v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo je bil odkrit doprsni kip, izdana je bila dvojna zgoščenka s posnetki Gostičevih nastopov, vrhunec pa predstavlja izčrpna, vsebinsko zaokrožena monografija.

Na koncertih, ki spremljajo Gostičeve dneve, so doslej sodelovali vrhunski slovenski in hrvaški umetniki vseh generacij, od dragocenega, z nostalgijo obarvanega nastopa nekdanjega Gostičevega odrskega kolega Tomislava Neralića, prek zrelih kreacij umetnikov, ki so si dandanes utrdili ugled doma in v tujini, do tistih, ki so šele začeli okušati čar opernega gledališča.

Spored Gostičevih dni pripravlja Kulturno društvo Jože Gostič Homec skupaj z Društvom prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opero HNK Zagreb, v preteklih letih pa so sodelovali še Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom iz Zagreba, SNG Opera-balet Maribor, Opera HNK Split ter Opera HNK Ivana pl. Zajca Reka. Vrsto let nam nam odkrivata širšo paleto Gostičevega pevskega dela tudi Slovenski komorni zbor ter zbor Consortium musicum z dirigentom dr. Mirkom Cudermanom.

Osrednja slovesnost na Gostičevem domačem Homcu je bila tudi tokrat Spominska sv. maša, ki jo v nedeljo 10. marca 2013, daroval g. Štefan Babič. Zbor Consortium musicum pod vodstvom dr. Mirka Cudermana pa je z glasbenim delom Claudia Monteverdija Messa a quattro voci da cappella obudil spomin na čas, ko je na koru homške cerkve prepeval naš veliki tenorist. Na orglah je zbor spremljal Gregor Klančič.

V letu, ko se spominjamo 200. letnice rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppa Verdija, je bil nato popoldne še Slavnostni koncert solistov Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah v znamenju teh dveh velikih skladateljev. Jože Gostič je bil sijajen interpret vlog v njunih delih. Od Wagnerjevih del je poustvaril naslovne vloge v Lohengrinu in Parsifalu ter vlogo Siegfrida v Somraku bogov, v Verdijevih delih pa vloge Riccarda v Plesu v maskah, Cavaradossija v Tosci, Radamesa v Aidi, Manrica v Trubadurju ter naslovni vlogi Don Carlosa in Otella. Slednji predstavlja vrhunec njegovega dramskega repertoarja.

Nastopili so solisti Opere HNK Zagreb: sopranistki Monika Cerovčec in Kristina Anđelka Đopar, tenorista Stjepan Franetović in Damir Klačar ob klavirski spremljavi Nine Cossetto ter solisti SNG Opera in balet Ljubljana: sopranistka Rebeka Radovan, tenorista Žiga Kasagić in baritonista Marko Kobal in Robert Vrčon ob klavirski spremljavi Karine Gishyan z arijami in duetom iz Wagnerjeve opere Leteči Holandec ter Verdijevih oper Aida, La Traviata, Trubadur, Otello in Macbeth.

SNG Opera in balet Ljubljana in Opera HNK Zagreb sta v spored 14. Gostičevih dni uvrstila deli, v katerih je blestel Jože Gostič. V začetnem obdobju je bila to opera Antona Foersterja Gorenjski slavček, ki jo bo v Gostičev spomin predstavila SNG Opera in balet Ljubljana, v zrelem obdobju pa je bila to vloga Lohengrina v operi Richarda Wagnerja Lohengrin, ki je bodo premierno uprizorili prav v okviru 14. Gostičevih dni v Operi HNK v Zagrebu.
 

Avtor: Foto: Miha Ulčar
Tagi