Literarna kavarna v Knjižnici Domžale: Janja Vidmar

V Knjižnici Domžale je v torek, 21. oktobra 2014, potekala Literarna kavarna, katere gostja je bila tokrat znana pisateljica Janja Vidmar, ki je uspešna in tudi v tujini nagrajena pisateljica z mladinskimi problemskimi romani. Pogovor je vodila Blanka Marn.

Pogovor z Janjo Vidmar se je nanašal o njenem življenju in njeni zadnji knjigi Tretja možnost. Sicer je raziskavo in potovanja v kraje, ki nam jih opisuje v novi knjigi, naredila v soavtorstvu z Borisom Grivićem, knjigo pa je izdala z založbo MIŠ. Ta roman je spisan za odrasle in je nadgradnja njenega prvega mladinskega romana Princeska z napako, ki govori o bosanski begunki Fatimi v Sloveniji. Med pogovorom so naredili malo odmora, zato sta priskočila in zaigrala na kitaro učenca Glasbene šole Domžale Mark Mihelič in Miha Kralj, ki sta pod budnim očesom mentorja in učitelja Mateja Baniča odigrala vsak eno skladbo za kitaro.

Po pogovoru je sledila kava, čaj in piškoti ter še kratki pogovor z pisateljico, obiskovalci pa so lahko kupili tudi zadnjo knjigo.

Janja Vidmar se je rodila v Ptujski bolnišnici. Na svet je privekala v prvi polovici šestdesetih let. Njihova družina se je preselila v Maribor še pred njeno osnovno šolo., V Mariboru še danes ustvarja, tako za mladino, kot tudi za odrasle.

Šolala se je na mariborski prvi gimnaziji, kasneje se je vpisala na ALU v Ljubljani. Tam je študirala dve leti. Kasneje se je odločila za umetnostno zgodovino in slovenščino na filozofski fakulteti, vendar je študij prekinila. Vrnila se je v Maribor, kjer se je zaposlila.

Prvo zgodbo je objavila v prvem letniku gimnazije (Antena). Sicer je po malem pisala ves čas, od leta 1992 pa se je začela s pisanjem ukvarjati aktivno. Od leta 1996 je poklicna pisateljica, je članica Društva Slovenskih Pisateljev. Objavljala je v Dialogih, Katedri, Mladini, Sodobnosti, objavila pa je tudi več romanov-podlistkov v Večeru in 7D. Bila je tudi gostja v oddaji Zgodnja dela, ker je rada pisala tudi aforizme, je skoraj dve leti sodelovala v radijski oddaji Mariborski feljton, večkrat pa je bila gostja na mariborskem in slovenskem radiu. Leta 1991 je VIBA odkupila njen sinopsis Kamen za Tamaro Zgonc, že čez dve leti pa je napisala svoj prvi scenarij za otroško TV nadaljevanko. Ker so jo zanimale tudi kriminalke, se je začela ukvarjati še s tem. Leta 1997 je po njenem scenariju nastal film Blues za Saro. Po letu 1997 se je začela ukvarjati z mladinsko literaturo. Ker rada piše za otroke, piše tudi za revijo PIL. Leta 1998 je s knjigo Moj prijatelj Arnold nominirana za nagrado Večernica, naslednje leto pa že z dvema knjigama in je prejela Večernico. Njeno knjigo Vrtiljak čudežev je prejelo okrog 1000 nagrajencev natečaja Otrok in umetnost leta 1999. Je članica Društva slovenskih pisateljev, članica upravnega odbora tega društva in hkrati predsednica Sekcije za mladinsko književnost pri DSP in pobudnica ter ustanoviteljica nagrade Desetnica, ki je bila prvič podeljena leta 2004.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi