Lipov drevored v Grobljah je bil ponovno imeniten atelje za rezbarje in rokodelce

Lipov drevored v Grobljah pri Domžalah, ki naj bi ga zasadili že v Napoleonovih časih, je v soboto, 18. maja 2019, spet postal imeniten atelje za številne rezbarje in rokodelce, torej vse tiste, ki pri svojem delu uporabljajo les. Razstavili so svoja dela, ob tem pa obiskovalcem pokazali, kako z dletom in batom iz lesa nastajajo nove umetnine. Druženje pod lipami, kot se uradno imenuje vsakoletno srečanje, je bilo letos  že 15. po vrsti, izpeljalo pa ga je Kulturno društvo Groblje.

Predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina, ki že vsa leta vodi organizacijo druženja po lipami, je povedal, da je vesel srečanj z rezbarji, ki pred obiskovalci klešejo v les. »Po zaslugi domžalskega rezbarja in mentorja Marijana Vodnika, ki že vrsto let vodi tečaje v trzinski osnovni šoli, smo dobili nove generacije rezbarjev,« nam je zaupal Košenina. »Zanimivo je, da so se mnogi za rezbarsko delo odločili šele po upokojitvi, vendar so že v nekaj letih z vztrajnim delom lepo napredovali.«

Tudi letos so se druženja pod lipami udeležili številni rezbarji in rokodelci domače obrti iz bližnje in daljne okolice, ki so obiskovalcem etnološko-kulturne prireditve “Druženje pod lipami” pokazali, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti. Kot je že običaj, so rezbarjem in rokodelcem, mnogi med njimi se na grobeljsko prireditev vračajo vsako leto, družbo delale znamenite lipe, saj so svoje ateljeje postavili pod njimi. Mogočne lipe so jim nudile prijeten senčni hlad in svoj vonj, ki se je mešal z vonjem razstavljenih lesenih izdelkov. Dleta in leseni bati rezbarjev in rokodelcev pa so na intimen način prireditvi pridodala svoj poseben zvok.

Anton Košenina, predsednik Kulturnega društva Groblje, že vsa leta skrbi za organizacijo druženja pod lipami.

Kot je že omenil Košenina, ima za druženje pod lipami največ zaslug Marijan Vodnik iz Domžal, odličen ustvarjalec, učitelj in mentor. »V Trzinu že vrsto let vodim tečaje, kjer si novo znanje v umetniški obdelavi lesa pridobivajo vsi tisti, ki jih zanima rezbarjenje,« pravi legenda med slovenskimi rezbarji. »Zanimivo je, da so med našimi učenci v veliki večini taki, ki so imeli v svojem poklicu veliko opraviti s kovino, zdaj pa jih je pritegnil les. Pomembno je, da se rezbarji, ki ustvarjajo na različnih prireditvah, lahko na tak način predstavijo javnosti.«

Prireditev, ki jo je povezoval Žiga Bunič, je spremljal pester in zanimiv kulturni program, katerega so z nastopi obogatile posamezne pevske, glasbene in plesne skupine ter posamezniki. Na letošnji prireditvi so nastopili Godalni orkester Mihaelove strune iz Mengša, Sejmarji iz Mengša, Mešani pevski zbor DU Moravče, Ljudske pevke Domžale, Folklorna skupina Groblje – FD Groblje, Bogdana Herman – pesnica, raziskovalka, pevka ljudskih pesmi in Ljudski pevci iz Tuhinjske doline. Pozabili pa niso niti na najmlajše obiskovalce, saj so bile za njih na voljo ustvarjalne delavnice.

Prireditev je potekala v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki letos v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveze kulturnih društev (ZKDS) poteka že šestič.Teden ljubiteljske kulture je predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi. Gre za promocijo ljubiteljske kulture v celoti, ki je tako globoko vtkana v našo družbo, da si tovrstno produkcijo vsak državljan ogleda dvakrat letno. Vseslovenska akcija je namenjena podpori ljubiteljskim ustvarjalcem ter promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Več kot 107.000 prebivalcev Slovenije ustvarja v kulturnih društvih, med njimi so tudi naša kulturna društva, šole in vrtci.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi