Laibach: kult … urni presežki

»NE POZNAM OKRUTNOSTI NITI MILOSTI, SAMO SVOJ NAČRT IZVAJAM«, se z velikimi tiskanimi črkami izpisan izrek bere na spletnih straneh Festivala Ljubljana. Verjeti ali ne, ne gre za nonšalantno samovoljno izjavo kakega avtokratskega, po možnosti sadističnega voditelja iz prejšnjega stoletja, ampak citat iz romana Alamut pisatelja Vladimirja Bartola. Izrek pa je pravo nasprotje tistega, na kar človek pomisli ob njem. Je namreč strogo apolitičen, vsaj ob zavedanju, da bo dogodek, ki ga izrek označuje, na tržišče plasirala londonska organizacija a/political.

V ponedeljek, 5. septembra, in v torek, 6. septembra, bo ljubljanske Križanke zavzela slovenska kontroverzna skupina Laibach. Skupina, sicer domnevno ustanovljena leta 1980, je na glasbeni sceni znana domala kot kult … urno-politična retroavantgarda. Neupravičeno bi bilo trditi, da gre izključno za glasbeno skupino, saj v svojih projektih združujejo večplastnost artizma in radi presegajo običajne okvirje, v katerih se glasba z drugimi zvrstmi umetnosti sreča kvečjemu na platnicah CD-ploščkov. Njihov domet sega bistveno dlje, celo v snovanje države … Ne glede na to, kako poimenujemo kulturno tvorbo, ki jo Laibach predstavlja, pa s ponedeljkovim in torkovim programom ponujajo bližnjevzhodno poslastico.

ألموت je izvirni naslov v arabščini, ki ga nosi ponedeljkov in torkov dogodek. V transkripciji to pomeni Alamut, ki po arabsko pomeni smrt.

Tokrat bodo gledalce popeljali v 11. stoletje v Perzijo. Po poteh, po katerih vodi Alamut, ki je – zanimivo – svoj trenutek slave doživel šele več kot šest desetletij po svojem izidu, nas bo Laibach zapeljal ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki pa mu bo za vrhunec avtentičnosti poveljeval 38-letni iranski dirigent Navid Gohari. Piko, vrh črke i nad Laibachom, bodo dodali skupina Gallina iz Ljubljane, orkester AccordiOna in teheranski vokali, združeni v skupino Human-Voice Ensemble.

Laibach ima željo po izvedbi Alamuta tudi v Iranu, je pa skupina že naletela na več operativnih težav, saj kulturno udejstvovanje v nekdanji Perziji nadzorujejo tamkajšnje oblasti, tako da mora biti vsak tak dogodek pospremljen z državno odobritvijo.

Vstopnice za dogodke Festivala Ljubljana je možno kupiti na njihovi spletni strani in na festivalski blagajni. Za koncert skupine Laibach so še na razpolago, cena ene pa znaša 39 ali 49 evrov.

Avtor: Rok Učakar Grašič; Foto: Visit Ljubljana

 

Tagi