Ko zaigra kultura – Teden ljubiteljske kulture 2020

Ljubiteljska kultura zaradi raznovrstnosti oblik, vsebin in različnih ravni zahtevnosti omogoča sodelovanje vsem družbenim skupinam in posameznikom, ne glede na starost, geografsko, etnično ali katerokoli drugo pripadnost. Skupno ustvarjanje v kulturi in umetnosti posameznike in družbene skupine povezuje, združuje, ohranja občutek pripadnosti in vrednost, da delajo dobro in v korist tako zase kot širše družbe, zato vsi ustvarjalci lepo vabljeni k soustvarjanju Tedna ljubiteljske kulture, ki letos poteka na medmrežju od 15. do 24. maja, z razširjenim datumom do 15. junija.

Povabilo k sodelovanju

Na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) ustvarjalce vseh generacij, društva, zveze, neformalne umetniške skupine ter ostale organizacije vabijo, da soustvarjate spletne vsebine TLK in jih prijavite v TLK dogodkovnik. »Na videoposnetkih lahko predstavite na primer inštrument, folklorni kostum, zanimivega kulturnika oziroma umetnika, zaigrate koračnico, zapojete ljudsko ali umetno pesem, zaplešete, objavite odlomek iz gledališke predstave, pošljete fotografijo likovnega dela, preberete pesem… Za vse prijavitelje spletnih kulturno-umetniških vsebin bodo tudi nagradne igre, predvidoma po 15.6. z atraktivnimi nagradami. Najbolj domiselne in atraktivne vsebine bomo še posebej promovirali in izpostavili na družabnih omrežjih in spletni strani TLK so v povabilu ustvarjalcev zapisali na JSKD.

Namesto odprtja TLK 2020 – poslanice in Vizija svetlobe

Na dan predvidenega odprtja letošnjega TLK, v četrtek, 14. 5. ob 19.30, bo na spletni strani in družabnih omrežjih TLK ustvarjalce in vse ljubitelje kulture nagovoril direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik.

Po poslanici bo predvajan posnetek osrednjega odprtja TLK-ja iz leta 2015 v Novi Gorici z naslovom VIZIJA SVETLOBE. Predstava je preplet različnih kulturnih zvrsti: gledališča, plesa, folklore, zborovskega in ljudskega petja, inštrumentalne glasbe, likovne in multimedijske umetnosti. Več informacij najdete tukaj.

Okrogla miza – Kaj pomeni, ko zaigra inštrument?

Vljudno vas vabijo na okroglo mizo na temo inštrumentalne dejavnosti in vseh glasbenih ustvarjalcev v ljubiteljski kulturi z naslovom Kaj pomeni, ko zaigra inštrument? Potekala bo v prostorih knjižne zbirke Tomaža Šalamuna in bo predvajana preko spletnih medijev (Facebook TLK, Facebook inštrumentalna dejavnost, spletna stran TLK) dne 19.5.2020 ob 18.00. Več informacij na tej povezavi.

Ljubiteljska kultura in vplivi na zdravje ter dobro počutje

Vabljeni, da se jim pridružite na letni konferenci Amateo 2020 Culture Cares, ki bo potekala v obliki spletne konference na temo: Culture Cares – vpliv ljubiteljske kulture na zdravje in dobro počutje in bo preko ZOOM platforme potekala 14. in 15. maja 2020. Program konference in ostale informacije so na voljo na tej spletni strani.

JSKD izobraževanja na daljavo

Bi si želeli pridobili osnovna znanja s področja splošnega komuniciranja, poslovne komunikacije, govorice telesa, javnega nastopanja ter osnov poslovnega bontona. Ali morda poglobiti znanje o izbranih umetnostnozgodovinskih temah? V času TLK bosta namreč potekali dve zanimivi izobraževanji z naslovom Obvladovanje komunikacijskih veščin in Soodvisnost med umetniškim delom in družbenim okoljem. Kdaj, kje, kdo, kako, pa si lahko preberete na tej povezavi.

Miha Ulčar; Foto: JSKD

 

Tagi