Izšla je oktobrska številka Slamnika, ki si ga lahko ogledate tudi na našem portalu

Izšla je oktobrska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do 2018 ter seveda že novo oktobrsko številko.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu domžalec.si in sicer v zavihku na spodnji strani portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove oktobrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

kot vsako leto smo tudi letos v oktobru obeležili teden, posvečen otrokom. Ob letošnjem tednu so posebno izpostavili pomen prostega časa, ki ga v poplavi raznovrstnih strukturiranih aktivnosti in šolskih obveznosti pogosto primanjkuje celo otrokom. O otrocih in kakovosti njihovega življenja smo se v Velikem intervjuju pogovarjali s Karlino Strehar, ki je v začetku letošnjega leta prevzela vodenje Zveze prijateljev mladine Domžale.

»So Domžale še vedno obrtniško-podjetniška občina?« se glasi vprašanje, na katerega smo iskali odgovor v tokratni Temi meseca. Domžale so bile od nekdaj znane kot cvetoče, obrtniško mesto. Sprehodili smo se skozi zgodovino domžalskih obrtnikov in podjetij, se za trenutek ustavili v sedanjosti, kjer smo preverili stanje in se upajoče ozrli v prihodnost.

Ob 80-letnici slaščičarne Lenček smo se o piškotih in bonbonih, kremšnitah, šamrolah in ježkih pogovarjali z Miho Lenčkom, lastnikom in dolgoletnim slaščičarjem, ki je zdaj sicer v pokoju, kaj sladkega mu pa še vedno prija.

V kulturnem intervjuju pa vam predstavljamo Hieronima Vilarja, samohodca in večnega iskalca, filmarja in gonilno silo ansambla Lusterdam, za katerega je napisal večino skladb in besedil. Da imamo v Domžalah odlične glasbenike, je splošno znano, malo manj znano pa je, da imamo v svoji sredi tudi odličnega mojstra za servisiranje in popravilo pihal. V Sloveniji lahko serviserje pihal preštejemo na prste. Eden izmed mojstrov je Dejan Kovač iz Domžal, ki je specializiran za servisiranje vseh vrst pihal. Takšna pa sta v Sloveniji samo dva. Obiskali smo ga v njegovem ateljeju ter izvedeli marsikaj zanimivega o njegovem delu in njegovi poklicni poti.

V športnem intervjuju pa vam predstavljamo Urbana Klavžarja, domžalskega mladeniča, ki je maja dopolnil 14 let in se konec avgusta preselil v Španijo, kjer svojo košarkarsko pot pa nadaljuje pri madridskem velikanu.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi