Izšla je nova številka Slamnika – avgust 2019

Izšla je avgustovska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove avgustovske številke v letu 2019.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove avgustovske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

počasi se izteka poletje, ki nam je postreglo z mnogimi dogodki, med drugim z že 23. etno rock festivalom, festivalom, ki ruši tabuje, festivalom, ki v naše mesto prinaša drugačne zvoke, kot smo jih sicer vajeni. In nenazadnje festivalom, na katerem so vzklila že številna glasbena imena, ki danes žanjejo uspehe doma in v tujini. Zato smo tokratno temo meseca obarvali glasbeno, tudi za vse tiste, ki ste festival letos zamudili, oziroma zanj sploh niste vedeli, pa bi v bodoče radi bili del takšnega utripa.

V velikem intervjuju vam predstavljamo zanimivo zgodbo matere in hčere, Lili in Marjete Jurman, ki sta velik del svojega življenja preživeli v Avstraliji, zato pa še kako cenita, ljubita in spoštujeta našo deželo. Mineva tudi 30 let, kar je je prvič in zadnjič razstavljal v svojem domačem kraju izseljenski umetnik, kipar France Ahčin. Ob 100-letnici njegovega rojstva so v Kulturnem domu Franca Bernika v spomin nanj pripravili razstavni program, ki se navezuje na kiparstvo, na zgodbe iz Menačenkove domačije in pripovedi iz domačega okolja. Na kulturnih straneh vam predstavljamo njegovo življenjsko pot.

Avgustovski Obraz Domžal je slikarka Danica Smrdel, ki se je slikarstvu resneje posvetila po upokojitvi, v letošnjem poletju pa so bile njene slike na ogled v avli Medgeneracijskega centra Bistrica. Pogled v preteklost nam tokrat prinaša spomine na fotografa in kronista Petra Nagliča, ki je s tem, ko je beležil običajno preprostost vsakdanjika nekega obdobja, enostavno, skozi našo refleksijo ustvaril neprecenljiv dokument tega obdobja in nam zapustil dragoceno kulturno dediščino.

V športnem intervjuju smo dali besedo mladi igralki namiznega tenisa Katarini Stražar, sicer gimnazijki, ki se lahko pohvali z dvema bronastima medaljama na evropskem prvenstvu.

Za nami je torej poletje z mnogimi prireditvami in dogodki, ki so v zadnjih letih postali že tradicionalni. Pred nami je začetek novega šolskega leta, ki nam prav tako prinaša obilico dogodkov, o čemer priča tudi naš koledar kulturnih prireditev. Vabim vas, da si preberete tudi nagovor direktorice Kulturnega doma Franca Bernika Cvete Zalokar, v katerem osrednja domžalska kulturna ustanova predstavlja svojemu zvestemu občinstvu program za naslednjo programsko sezono, ki poteka od oktobra 2019 do maja 2020.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi