Izšla je dolgo pričakovana monografija Zgodovina slovenskega alpinizma

Pred novim letom je izšla dolgo pričakovana monografija Zgodovina slovenskega alpinizma, ki naš alpinizem in Slovence prva postavlja na mednarodni gorniško-knjižni oder. Avtorja mag. Urban Golob in dr. Petra Mikša o veličastnem vzponu slovenskega alpinizma na najvišje vrhove sveta pišeta skozi kronološki pregled. Knjiga ima več adutov: napisala sta jo sociolog in zgodovinar, izhaja iz novega zgodovinskega gradiva ter je napisana berljivo, zanimivo in anekdotično, a hkrati tudi znanstveno zanesljivo. Knjiga je sodobna in všečna ter na 240 straneh prinaša okoli 230 fotografij, mnoge izmed njih so prvič javno objavljene.

Čeprav je slovenski alpinizem v svetovnem vrhu že skoraj 40 let in ima dolgo in bogato tradicijo, pa vse do danes ni imel knjige, ki bi jedrnato opisovala njegovo zgodovino; do pričujoče monografije, ki so jo prvič javno predstavili v Zemljepisnem muzeju: »Čas za izdajo knjige je nadvse primeren. Konec tisočletja je pomenil nekakšen prelom v razvoju alpinizma, odmaknjenost za dobro desetletje pa je ravno prava, saj hkrati nudi dovolj objektivno sliko preteklosti, obenem pa je dovolj tudi še živih virov, da zgodovinski opis ni le zbirka hladnih podatkov. Alpinizem je pač dejavnost s pestrimi zgodbami, tudi epskimi,« je ob izidu povedal ikona slovenskega alpinizma Tone Škarja.

Želja o izdaji knjige je v obeh avtorjih tlela že dolgo časa, motiva za začetek pisanja pa sta bila dva: »O alpinizmu je bilo pri nas napisanih že kar nekaj knjig, o zgodovini slovenskega alpinizma še nobene. Lotila sva se torej nečesa, kar še ni naredil nihče,« pojasnjuje dr. Peter Mikša, avtor knjige. »Zase lahko še dodam, da sem čutil nekakšno moralno obvezo vrniti alpinistom tisto, kar sem v dolgih letih plezanja dobil od njih in alpinizma,« dodaja mag. Urban Golob, avtor knjige.

Priprava monografije za izdajo je trajala več let, saj je bilo potrebno zbrati veliko obstoječega arhivskega gradiva in literature o tej tematiki. Zapise je bilo potrebno analizirati, filtrirati in relevantne podatke kronološko razvrščati enega za drugim. Vse skupaj pa je bilo potrebno zapisati kot zgodbo. Zadnje leto pa sta avtorja namenila piljenju besedila in pridobivanju slikovnega gradiva za monografijo. Pri tem sta želela vključiti čim več še neobjavljenih fotografij, predvsem takšne, ki so ujele kak poseben trenutek, sta pojasnila avtorja.

Tako je nastala monografija Zgodovina slovenskega alpinizma, napisana v poljudnoznanstvenem jeziku. Zanimiva je tako za ljubitelja gora kot tudi za alpiniste, ki jo lahko uporabljajo tudi kot učbenik. V kronološkem pregledu avtorja obdelata razvoj alpinizma s športnega vidika, in sicer od prvih dokumentiranih pristopov v slovenskih gorah v 18. stoletju, do drznih vzponov sedanjih generacij po vsem svetu. Monografija posebej predstavi 37 najpomembnejših oseb, stebrov našega alpinizma, in vsebuje posebno besedilo o zgodovini pristopov in plezanju v severni steni Triglava – simbolu našega alpinizma.

»Reinhold Messner je v knjigi The big walls: from the north face of the Eiger to the south face of Dhaulagiri zapisal, da so Slovenci prva alpinistična velesila v Himalaji, celo pred Poljaki in Čehi. Kako smo to dosegli? Kako dolga je tradicija slovenskega alpinizma? Knjiga, ki sta jo avtorja napisala prinaša te odgovore. Na enem mestu predstavlja zgodovino slovenskega alpinizma z njegovimi najpomembnejšimi dejanji, plezalskimi smermi, odpravami v tuja gorstva in drugimi dogodki ter odločitvami,« je ob predstavitvi knjige povedal literarni zgodovinar in alpinist dr. Aleš Bjelčevič, ki je tudi prispeval besedilo o Triglavski steni, in pri izdaji sodeloval kot eden od strokovnih pregledovalcev besedila.

Knjigo je mogoče kupiti preko spletne strani Friko.si. Na je voljo tudi v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani in v bolje založenih knjigarnah po Sloveniji, po ceni 27 €.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Friko.si
Tagi