Izšla je avgustovska številka Slamnika, ki ga najdete tudi na našem portalu

Izšla je avgustovska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Od začetka letošnjega leta Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu, na katerem smo na prvi strani portala čisto na vrhu pripravili poseben zavihek – Glasilo Slamnik, možno pa si je ogledati vse Slamnike od leta 2013 do 2017 ter seveda že tudi novo avgustovsko številko.

Ustanovitelj glasila je Občina Domžale. Izdajatelj glasila Slamnik je Kulturni dom Franca Bernika s sedežem glasila v Domžalah. Cilj glasila je objavljanje objektivnih in celovitih informacij o vseh področjih življenja in dela v občini Domžale.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu Domžalec.si in sicer v zavihku čisto na vrhu portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

ker je v lokalnih skupnostih še zelo veliko azbestnih, predvsem pa cementno-azbestnih izdelkov, ki jim je rok obstojnosti že potekel in je sproščanje azbestnih vlaken v zrak veliko, je ozaveščenost prebivalstva in varno delo s takimi predmeti ključno. Zato smo to problematiko izbrali za temo meseca.

V velikem intervjuju smo se pogovarjali z Marjanom Ogrincem, dolgoletnim predsednikom Teniškega kluba Domžale, ki letos praznuje že 40. obletnico delovanja. Skupaj smo se sprehodili skozi domžalskih 40 teniških let. V pogovoru nam oriše skromne začetke, ko teniških igrišč pri nas še ni bilo prav veliko in so ‘gostovali’ med drugim nekaj časa tudi v Kamniku, entuziazem in prostovoljno delo pri gradnji prvih domžalskih teniških igrišč v prvem desetletju, ter vse do ‘zlate dobe’ domžalskega tenisa, ki ga je v 80. letih zaznamoval ATP Slovenian Open Challange turnir v centru Ten-Ten. Danes delovanje kluba temelji predvsem na organiziranem in kvalitetnem delu z mladimi.

Glas mladih je tokrat Marcel Pirš, 19-letni soizumitelj pripomočka za orientacijo slepih in slabovidnih.

Na kulturnih straneh vam predstavljamo Ajdo Stino Turek, simpatično 23-letno pevko, ki študira petje – jazz performance na priznanem Berklee College of Music v Bostonu. Ob njenem tokratnem obisku domovine smo poklepetali z njo o njeni ne najlažji poti do mednarodne izobrazbe, o njenih izkušnjah, občutkih, nastajanju glasbe in številnih drugih zanimivostih, ki nam jih je zgovorna pevka zaupala v pogovoru. Sicer pa ji bomo konec marca 2018 lahko prisluhnili tudi Domžalčani, na prav posebnem koncertu, ki bo v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Spoznali jo bomo lahko v novi luči, z njenim prvim avtorskim jazz albumom, ki ga bo snemala v Bostonu z odličnimi glasbeniki z različnih koncev sveta.

Na športnih straneh ne moremo mimo uspehov naših nogometašev, na katere smo lahko iskreno ponosni. Na svoji evropski poti so naredili še en korak naprej, se povzpeli stopnico višje, in predvsem pokazali, da zmorejo biti kos večjim ter da znajo premagovati svoje meje. »Mislim, da smo lahko zelo veseli in ponosni na to, kar nam je uspelo narediti – predstavili smo domžalski in slovenski nogomet v zelo pozitivni luči. V prihodnje se lahko nadejamo, da bomo morda sposobni narediti še kak korak naprej. Močno nakazujemo, da smo blizu temu,« so bile po koncu evropskega tekmovanja besede, s katerimi je svoje zadovoljstvo izrazil športni direktor NK Domžale Matej Oražem.

Tudi v preteklost smo pogledali. Predstavljamo vam pričevanje Tončke Colnar iz Depale vasi, ki nam opisuje svoje spomine na življenje v drugi svetovni vojni. Matjaž Brojan pa nam opiše razvoj Orlov, telovadnega in vzgojno katoliškega gibanja v Domžalah.

Želim vam prijeten zaključek poletja in uspešen vstop v novo šolsko leto,

Špela Trškan, odgovorna urednica

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi