Iz žita se naredi kita

Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski je 25. oktobra v Krašnji predstavilo bogato ilustrirano in informativno knjigo Pletemo kite. Gradivo zanjo je zbrala, izbrala in uredila Vera Beguš. V spremni besedi je Dušica Kunaver zapisala, da je dragocenost knjige v tihem sporočilu današnji mladini, da je tudi v skromnosti in trdem delu veliko veselja; tako kot včasih ob druženju, smehu in pesmi ob petrolejki in pletenju kit.

Na začetku je urednica predstavila zamisel za nastanek knjige, ki jo je sofinancirala Evropska unija. Na skoraj sto straneh domoznansko delo predstavlja pričevanja žanjic, koscev in pletic kit; opisuje kmečka dela in opravila, ki jih je bilo treba opraviti, da je iz slame nastala kita; dodaja tudi pričevanje moža, ki je kite zbiral in oddajal industriji. Osrednji del opisuje in na fotografijah prikazuje, kako so Krašnjanke in Krašnjani obudili staro obrt in jo predstavljali doma in v tujini ter zanjo motivirale šolsko mladino. V zadnjem delu je strokovno besedilo Matjaža Brojana o pletenju kit.

Vsebina knjige je bila predstavljena na zanimiv način, ko so se na zaslonu vrstile podobe pričevalcev, njihove besede pa so doživeto povzele bralke in bralec. Avtorica je razložila, da bo pletenje kit zaživelo tudi v likovnem ustvarjanju slikark. Ob koncu so se Veri Beguš zahvalili in ji čestitali županja Olga Vrankar, vodja izpostave JSKD Matej Primožič in Matjaž Brojan, ki je povedal nekaj anekdot o tem, kako se je učil ustvarjati kite pri pleticah v Krašnji.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Igor Lipovšek

Tagi