Fatimska Marija romarica prispela na Homec

Skoraj tisoč vernikov je na Brezjah pričakalo prihod Marijinega kipa iz Fatime v Slovenijo. Kip, ki ima velik pomen za slovenske vernike, se je iz svetišča Marije Pomagaj podal na romarsko pot po slovenskih župnijah. Da je kip Marije iz Fatime svojo romarsko pot po Sloveniji začel prav na Brezjah, seveda ni naključje, saj so Brezje narodno romarsko središče.

Med prvimi so, na dan svete Zofke in binkoštno nedeljo, obisk kipa Fatimske Marije romarice, ki je prišel iz Komende, pričakali tudi kamniški verniki, ki so kip v popoldanski procesiji prenesli in pospremili s Šutne v cerkev frančiškanskega samostana, od koder je Fatimska Marija odpotovala v cerkev na Homcu, kjer jo je pričakalo polno vernikov. Štiri mlada homška dekleta so Fatimsko Marijo ponesla do vhoda v cerkev Marijinega Rojstva na Homcu, kjer jih je čakal upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran z duhovniki in ministranti. S kadilom so počastili Kip Fatimske Marije ter zmolili dobrodošlico. Msgr. Alojz Uran jo je pozdravil z besedami: «Dobrodošla Marija romarica v cerkvi, ki nosi tvoje ime …«. Nato so odnesli kip Fatimske Marije v cerkev, kjer je nadškof daroval sveto mašo.

»Marija bo romala po naših župnijah, božjih poteh in drugih duhovnih središčih. Zbirali se bomo okrog nje, jo častili, prosili, se ji zahvaljevali. To bo lepa priložnost, da bi se posvetili Njenemu brezmadežnemu Srcu in po Njem Jezusovemu presvetemu Srcu. To lahko storimo kot posamezniki, družine ali kot župnije. Tisti, ki so Marijinemu Srcu že izročeni, bodo to izročitev lahko obnovili. Zaupamo Devici Mariji, da bo s svojim prihodom prinesla novo upanje slovenskemu kristjanu«, je ob pridigi dejal msgr. Alojz Uran. Maša je minila v veličastnem prepevanju Marijinih pesmi. Po sveti maši pa so kip Fatimske Marije v spremstvu Godbe Domžale, narodnih noš, pevcev župnijskega pevskega zbora ter množice vernikov skozi špalir prižganih bakel, ki so jih držali homški skavti, ponesli ob igranju in petju v homško kapelo, ki se nahaja ob župnišču, kjer je sledila molitev, litanije, prepevanje in bedenje do jutranjih ur.

Kip Fatimske Marije bo iz Homca v jutranjih urah odpotoval v Šmarco, nato pa svoje romarsko popotovanje nadaljeval prek Šmartnega v Tuhinju in Vranje peči do Zgornjega Tuhinja, kjer bo ob celonočnem molitvenem programu prenočil v tamkajšnji cerkvi, naslednje jutro, v torek pa priromal v cerkev Marijinega Vnebovzetja v Domžalah.

Več o slovesnosti si lahko ogledate v zgornjem videu.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ. 

Avtor: Miro Pivar; Foto: Janez Ravnikar; Video Miro Pivar
Tagi