Ducat dam ter Skriti kotički in vedute Bince Lomšek

Binca Lomšek je članica Likovnega društva Mengeš in je zaprisežena slikarka. Na tem področju je predana raziskovanju kompozicijskih, oblikovnih, barvno ekspresivnih rešitev ter njihovega vpliva na sporočilnost likovnega dela. Osrednji motiv je večinoma figuralni, največkrat ženska, ki se ujeta v svojo intimo prikriva in razkriva gledalcu kot odmaknjena, nedosegljiva, velikokrat v konfrontaciji s kačo aludira na zagonetko izvirnega greha. Širok spekter tematik pričujoče predstavitve predstavlja presek njenega delovanja v okviru društva, ki poleg svojega izobraževalnega programa sledi tudi likovnim razpisom Zveze likovnih društev Slovenije ter drugim likovnim natečajem.

S fotografijo se je začela resneje ukvarjati, ko se je dejavnost društva razširila tudi na fotografsko področje. Od takrat je za svoje fotografije prejela že številne nagrade, med drugimi srebrno paleto in tri certifikate Zveze likovnih društev Slovenije, nagrade in priznanja na različnih fotografskih natečajih širom po Sloveniji, njene fotografije pa so prikazovane tudi kot ozadja na TVSlo2 in PopTV. Fotografija jo privlači na način, da poizkuša iskati tisto, kar ostali ljudje navadno ne vidijo. Snema skoraj vsak dan, v vseh podrobnostih in vedutah vidi potencialni likovni izziv, kasneje posnetke postprodukcijsko dopolni v všečne fotografije, ki postanejo osnove zgodb.

Prava vrednost fotografskega umetniškega izraza se pokaže po premišljenem pristopu k ustvarjanju že od samega začetka pri izboru motiva in okoliščin. Letni čas, faza dneva, svetloba, vremenske posebnosti, vse se lahko izkoristi za poudarjanje sporočilnosti fotografije. Odraz osebne govorice in stila se kaže že v izboru tehničnih možnosti na eni in izbiranju načina snemanja, kadriranja, redukcije nepotrebnih motečih elementov na posnetku, čiščenju kompozicije in barv. Na ta način se je lotila iskanja zanimivih podrobnosti, detajlov objektov, povezanih z najlepšim mestom Ljubljano.

Lojze Kalinšek, mentor, likovni pedagog, slikar in fotograf

Binca Lomšek v Knjižnici Otona Župančiča – Mestni Knjižnici Ljubljana razstavlja petnajst likovnih del z naslovom »Ducat dam« in šestnajst fotografij po naslovom »Skriti kotički in vedute«. Obe razstavi bosta na ogled do 27. novembra 2018. Vabljeni k ogledu!

Komentarji uporabnikov
Tagi