Domžalske ljudske pevke nas razveseljujejo že 40 let

Če zna kdo človeku narisati nasmeh na obraz in razširiti srce, je to zagotovo Mara Vilar, bolj znana kot Moravška Mara. To prav dobro vedo tisti, ki so delali v domžalskem Toku, kjer je pred štiridesetimi leti ustanovila tovarniški pevski zbor, bila njegova gonilna sila tudi po svoji upokojitvi in propadu tovarne. Danes Moravško Maro širna Slovenija pozna kot najbolj prepoznaven obraz ljudskih pevk Kulturnega društva Domžale, ki so nastopile v oddaji Slovenija ima talent. Mara Vilar se je v Domžale priselila v letu 1949 in bila vseskozi ena od pobudnic kulturnega življenja, predvsem petja, v domžalski občini.

Štirideset let delovanja ljudskih pevk Kulturnega društva Domžale so v Kulturnem domu Groblje nadvse slovesno obeležili v petek, 13. decembra 2019, kjer se je slišala ljudska pesem, ni pa manjkalo tudi šal, ki jih je iz rokava stresala Mara Vilar. Kot gostje so na prireditvi, ki jo je povezovala Marija Mojca Vilar, nastopili Arclinski fantje iz Vojnika.

Ob predstavitvi ljudskih pevk so se spomnili na leto 1978 – leto ustanovitve pevskega zbora TOKO, ki je prvič nastopil za dan žena. Potem so skupaj v šaljivem pogovoru obudili spomine na številne nastope, druženje z zbori iz nekdanjih usnjarskih tovarn, izpolnjevanje norm in vse povezano s petjem, ki je moralo biti opravljeno izven delovnega časa. »Fabrike so usahnile, zbor pa je ostal,« je poudarila povezovalka.

Obiskovalci jubilejnega koncerta so se veselili petja »svojih« ljudskih pevk, ki navdušujejo povsod, kamor pridejo, tudi na talentih. Posebej še Mara je s svojo šegavostjo in mimiko pri vsaki pesmi dodala vrednost posamezni pesmi. Prijeten večer poln spominov in smeha so zaključili z veliko ljubeznijo do ljudskih pesmi in do vseh ljudi, ki pevke prijazno pozdravljajo v Domžalah, najlepšem mestu, pa tudi z željo, da bi lepa domača pesem, ki jo Mara in njene ljudske pevke skrbno hranijo, prevzela mlado generacijo in jo ohranila za prihodnje rodove.

Tudi Arclinski fantje so se predstavili s petjem ljudskih pesmi. »Združuje nas velika ljubezen do petja in močne prijateljske vezi,« so povedali Arclinski fantje. Skupino sestavljajo štirje pevci: Milan Svetel, Milko Kovač, Peter Marguč in Franci Bogovič. Vsi so tudi člani Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik. Na lanski osrednji prireditvi ob prazniku občine Vojnik, je skupina za dolgoletno uspešno širjenje slovenske narodne in ljudske pesmi ter požrtvovalnost prejela priznanje župana Občine Vojnik. Začetki skupine Arclinski fantje segajo v leto 1984, ko so na svatbi v širšem sestavu nastopali kot t. i. podoglarji, kar je bil povod za skupno pevsko pot. Na začetku so nastopali pod imenom Vaški fantje, od samega začetka skupino spremljata pevca Milan in Peter. V sedanjem sestavu so od leta 2002, letos so praznovali že 28. let skupnega delovanja in nastopanja. Arclinski fantje pojejo narodne in ljudske pesmi, pa tudi priložnostne. Nastopajo po domovih za starejše, na raznih obletnicah in občnih zborih društev ter organizacij, na porokah, rojstnih dnevih ipd.

Ob koncu koncerta se je podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar s cvetjem zahvalil ljudskim pevkam za štiridesetletno uspešno delovanje ter za promocijo občine Domžale v krajih, kjer prepevajo. Pavel Pevec, ki je pevkam stal ob strani skoraj vso njihovo pevsko kariero, pa se jim je zahvalil za dolgoletno prepevanje ter priključitev h Kulturno društvo Domžale pred petnajstimi leti. S prepevanjem na nastopih so s tem tudi njihovo društvo ponesle v svet.

Ljudske pevke so se zahvalile vsem, ki so pomagali pri organizaciji jubilejnega koncerta, še posebej Mojci Škerjanc za vso delo, ki ga je opravila ter seveda vsem, ki so pripomogli pri izidu tretje zgoščenke, na kateri se nahajajo stare ljudske pesmi. Zahvalile so se tudi vsem obiskovalcem, ki so kljub dežju v tako velikem številu prišli na koncert. Dolgi aplavzi občinstva so seveda odtehtali vse napore pri pripravi in organizaciji tega jubilejnega koncerta, pevkam pa so dali vedeti, da je prav, da že štiri desetletja vztrajajo na poti prepevanja ljudskih pesmi.

Čisto na koncu je sledilo še eno presenečenje za ljudske pevke, saj je na oder stopil Lado Bizovičar, ki je bil žirant v Slovenija ima talent. Snidenje je bilo nadvse prisrčno in ob tej priložnosti je nastala tudi skupinska fotografija. Na željo Lada so ljudske pevke zapele šaljivo pesem o izgubljeni mareli.

Ob koncu so pevke skupaj z Arclinskimi fanti zapele še nekaj pesmi ter natresle še nekaj dobrih šal.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi